Osude glumice Priyanke Chopra zbog ‘dvostrukih standarda’

Indijska glumica i ambasadorica UNICEF-a optužena je za ‘licemjerje’ zbog podrške ženama Irana, dok šuti o problemima žena u svojoj zemlji.

Zvijezda Bollywooda koja sada živi i radi u SAD-u objavila je svoju podršku protestima u Iranu, istučići svoje "poštovanje" prema ženama u Iranu Foto: Reuters

Priyanka Chopra, indijska glumica i ambasadorica dobre volje UN-a, suočava se sa kritikama zbog osude smrti Mahse Amini u Iranu dok, kako navode kritičari, šuti o problemima žena u Indiji.

Prošle sedmice, 40-godišnja zvijezda Bollywooda koja sada živi i radi u SAD-u objavila je svoju podršku protestima u Iranu, istučići svoje “poštovanje” prema ženama koje se bore protiv vlasti sedmicama.

“Glasovi koji govore nakon godina prisilne šutnje s pravom će eksplodirati kao vulkan! I oni neće i ne mogu biti utišani”, napisala je na Instagramu gdje ima više od 82 miliona pratioca.

Poslije smrti 22-godišnje Amini, nakon što je privedena zbog “neprikladnog hidžaba”, hiljade Iranki su izašle na ulice, skidajući svoj hidžab i režući kosu u znak solidarnosti. Deseci demonstranata i pripadnika snaga sigurnosti su ubijeni u gotovo mjesec dana protesta.

“Poštujem vašu hrabrost i vašu svrhu. Nije lako rizikovati svoj život, doslovno, kako bi izazvali patrijarhalni sistem i borili se za svoja prava. Ali vi ste hrabre žene koje to radite svaki dan uprkos onome što vas to može koštati”, napisala je Chopra.

‘Dvostruki standardi’

Kritičari su međutim optužili glumicu, koju je UNICEF imenovao za ambasadoricu dobre volje 2016, za “selektivnu ljutnju” i “dvostruke standarde” jer nije govorila uime muslimanki u Indiji, koje se također suočavaju sa napadima zbog nošenja hidžaba.

Nabiya Khan, pjesnikinja i aktivistica iz New Delhija, rekla je za Al Jazeeru da očekuje da indijske slavne ličnosti govore o progonu manjina u svojoj zemlji.

“One imaju odgovornost i glas da govore, ali biraju da gledaju na drugu stranu. Indijske slavne ličnosti veoma brzo daju komentar na sve što se dešava izvan zemlje, što bi bilo u redu da ne okreću glavu od onoga što se dešava u Indiji”, rekla je.

Khan je dodala da hiljade muslimanki na jugu države Karnataka nisu u mogućnosti da idu u školu i na fakultete zbog zabrane nošenja hidžaba u obrazovnim ustanovama koju je nametnula desničarska hinduistička vlada, koja je “zabranila njihovu vjeru”.

“To nekako ne zaokuplja pažnju Priyanke Chopre koja je takozvana predvodnica ženskog osnaživanja”, navela je Khan.

“Takvi ljudi ne samo da okreću glavu od maltretiranja manjina u svojoj vlastitoj zemlji nego također predstavljaju Indiju kao rastuću zemlju u kojoj se ništa ne treba ispraviti.”

‘Nije hrabra nego prati trendove’

Posljednjih sedmica, brojne prominentne žene na Zapadu odsjekle su pramen kose kako bi izrazile solidarnost sa iranskim protestima. Voditeljica mreže India Today uradila je to tokom emisije.

Muslimanski aktivisti u Indiji nisu bili impresionirani ovim činom na televizijskom kanalu koji se kritizira da širi mržnju protiv muslimana.

“Zaboravite Priyanku Chopru, to što televizijske voditeljice režu svoju kosu u znak solidarnost sa ženama Irana ne samo da je neiskreno nego smiješno. Zamislite da radite za medij koji traži muslimansku krv i onda tvrdite da vam je stalo do žena Irana. Neka neko pokaže ovim ljudima ogledalo”, jedan je od statusa na Twitteru.

Chopra je 2020. kritizirana jer je govorila na protestima Black Lives Matter u SAD-u, nakon ubistva Georgea Floyda.

“Dobro je što ona govori o Afroamerikancima i Irankama, ali ona je indijska glumica, njena šutnja kada je u pitanju linčovanje od strane mase u Indiji, kada su u pitanju zločini protiv muslimana, islamofobija ili kada treba podržati pokrete kao što su protesti poljoprivrednika, njena šutnja o svim ovim pitanjima ukazuje na dvostruke standarde”, rekla je aktivistica Kavita Krishnan za Al Jazeeru.

Al Jazeera je kontaktirala Chopru i njene predstavnike za komentar, ali nije dobila odgovor.

Kako kaže Krishnan, njena podrška protestima u Iranu ima za cilj da je prikaže liberalnom u Hollywoodu, gdje se redovno komentiraju takva pitanja.

“Kada zvijezde Hollywooda govore o ovim pitanjima, one govore protiv svojih vlada za šta je potrebna hrabrost, ali ako govorite samo o problemima u drugim zemljama i ne govorite istinu o vladi u svojoj zemlji, onda niste hrabri nego samo pratiti određene trendove, što vas ništa ne košta.”

Izvor: Al Jazeera