Generalna skupština UN-a: Ukrajina pozvala svijet da osudi rusku aneksiju

Na kraju sjednice, koja bi se mogla oduljiti do srijede ili četvrtka, očekuje se glasanje država članica o rezoluciji kojom se osuđuje Moskva.

Velika većina od 193 članice Ujedinjenih naroda glasala je za javno izjašnjavanje o nacrtu rezolucije (EPA)

Ukrajina je, na početku hitne sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, pozvala svjetsku zajednicu da osudi rusku aneksiju dijelova njenih teritorija, što krši međunarodno pravo.

“Takozvani referendumi nisu imali nikakve veze s onim što nazivamo izrazom volje naroda – ni sa pravne, ni sa tehničke tačke gledišta”, rekao je ukrajinski ambasador pri UN-u Sergij Kislicja u ponedjeljak u New Yorku, prenosi Hina.

Pozvao je zemlje da brane načela Povelje UN-a.

“Iza ruske delegacije, kada uđe u Generalnu skupštinu, ostaje trag krvi, a dvorana je ispunjena mirisom tinjajućeg ljudskog mesa. To je ono što smo tolerirali u Siriji. To je ono što se danas događa u Ukrajini”, kazao je Kislicja.

Rusija nije uspjela iznuditi tajno glasanje

Pozvao je najveće tijelo UN-a da usvoji rezoluciju kojom se traži da Rusija opozove aneksiju četiri djelomično okupirane regije Ukrajine.

Prema Kislicji, raketni napadi Moskve na Ukrajinu u ponedjeljak još su jednom pokazali da je Rusija teroristička država.

Rusija nije uspjela, na početku sjednice na Generalnoj skupštini UN-a, u pokušaju da iznudi tajno glasanje o svojoj nezakonitoj aneksiji dijelova Ukrajine.

Velika većina od 193 članice UN-a, njih 107, glasala je za javno izjašnjavanje o nacrtu rezolucije na početku hitne sjednice o tom pitanju pred najvećim tijelom UN-a.

Generalna skupština UN-a počela je u ponedjeljak raspravu o nedavnim protupravnim ruskim aneksijama dijelova Ukrajine.

Na kraju sjednice, koja bi se, zbog velikog broja govornika, mogla oduljiti do srijede ili četvrtka, očekuje se glasanje država članica o rezoluciji kojom se osuđuje Moskva.

Uočava se ratni zamor među nizom država

Za razliku od Vijeća sigurnosti UN-a, rezolucije Generalne skupštine UN-a nisu obavezujuće prema međunarodnom pravu.

Nadolazeće glasanje u New Yorku smatra se globalnim testom raspoloženja u vezi s ratom u Ukrajini.

Zapadne diplomate naglasile su da bi svaka država članica UN-a morala imati vlastiti interes osuditi Rusiju kako ne bi sama postala žrtva nezakonite aneksije u izvedbi neke od susjednih država.

Posmatrači već neko vrijeme uočavaju ratni zamor među nizom država, posebno u Africi i Latinskoj Americi.

Neki od njih smatraju da rat u Ukrajini odvlači pažnju od drugih regionalnih sukoba i globalnih kriza te blokira napredak.

Rezolucijom se osuđuje ruski “ilegalni referendumi” i “pokušaj ilegalne aneksije” te se poziva države da ne priznaju taj ruski čin i potvrđuje se suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

U ponedjeljak se samo 13 zemalja usprotivilo javnom glasanju, 39 je bilo suzdržano, a zemlje poput Rusije i Kine nisu uopće glasale.

Potezi UN-a slični kao kod aneksije Krima

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja na Generalnoj skupštini UN-a doveo je u pitanje nastojanje da se osudi Rusiju.

“Kakve to veze ima s mirom i sigurnošću ili pokušajem rješavanja sukoba?”, rekao je Nebenzja, opisujući to kao “još jedan korak prema podjelama i eskalaciji, za što sam siguran da nije nešto što apsolutnoj većini država u ovoj prostoriji treba.”

Potezi u UN-u preslika su onoga što se dogodilo 2014. godine, nakon što je Rusija anektirala ukrajinski Krim.

Generalna skupština UN-a tada je usvojila rezoluciju kojom se referendum proglasio nevažećim sa 100 glasova za, 11 protiv i 58 suzdržanih, dok dvadesetak zemalja nije ni glasalo.

Izvor: Agencije