Širenjem omikrona broj zaraženih sve više raste u brojnim zemljama

U Indiji je dnevni porast novozaraženih najviši od juna, u Brazilu od septembra, dok nove rekordne nivoe zaraza bilježe i Argentina i Australija.

Argentina je treći dan zaredom izvijestila o rekordnom broju slučajeva zaraze korona virusom, od gotovo 110.000 (EPA)

Uslijed širenja vrlo zarazne omikron varijante, više zemalja ima značajne poraste broja zaraženih korona virusom, pa je tako u Indiji dnevni porast najviši od juna, u Brazilu od septembra, dok nove rekordne nivoe zaraza bilježe i Argentina i Australija.

Indija je u petak zabilježila 117.100 novih slučajeva bolesti COVID-19, što je najviše od početka juna, a nakon što se varijanta omikron proširila gradovima, prenosi Hina.

Tamošnje ministarstvo zdravstva izvijestilo je i o 302 nova smrtna slučaja, čime je broj smrtnih ishoda porastao na 483.178, dok ukupni broj zaraženih iznosi 35,23 miliona.

Brazil s 35.826 novih slučajeva zaraze korona virusom u posljednja 24 sata bilježi najveći dnevni broj zaraženih od septembra, a brazilsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u četvrtak i o novih 128 smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19.

Prema podacima tog ministarstva, ova najveća južnoamerička zemlja od početka pandemije zabilježila je 22,4 miliona slučajeva zaraze, dok službeni broj preminulih iznosi 619.641.

I Meksiko je registrirao 128 novih smrtnih slučajeva, a prema podacima tamošnjeg ministarstva zdravstva, time je broj umrlih od COVID-a 19 narastao na 299.933.

U Argentini rekordni brojevi

Argentina je treći dan zaredom izvijestila o rekordnom broju slučajeva zaraze korona virusom, od gotovo 110.000.

Kako piše Reuters, vrlo zarazna varijanta omikron pokrenula je treći val pandemije u toj drugoj po veličini zemlji Južne Amerike.

No, rekordnih 109.608 novozaraženih usred sezone ljetnih praznika na južnoj hemisferi s turističkim centrima punim putnika, nije dovelo do eksponencijalnog porasta broja smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om, kojih je ukupno 40, saopćila je argentinska vlada.

Sonia Tarragona iz tamošnjeg ministarstva zdravstva za lokalni radio Urbana Play izjavila je da su slučajevi zaraze uglavnom blagi ili umjereni i ne opterećuju zdravstveni sistem.

Argentina je posljednjih mjeseci ubrzala svoju kampanju cijepljenja, koju je započela ruskim cjepivom Sputnjik V, a kasnije su se uključila i cjepiva AstraZenece, kineskih Sinopharma i CanSina, kao i Pfizera i Moderne, piše Reuters.

Biohemičar Jorge Geffner procijenio je da bi vrhunac broja zaraza mogao doći sredinom januara, apostrofirajući da u Argentini “mogu mirno biti” na gotovo 150.000 ili 200.000 slučajeva novih infekcija dnevno.

Rekordne brojke i u Australiji

Australija je u petak peti dan zaredom prijavila rekordan broj slučajeva zaraze, njih više od 78.000, u odnosu na više od 72.000 dan ranije. Od početka pandemije u toj državi evidentirano je 762.000 infekcija korona virusom i 2.321 smrtni ishod.

Kako piše Reuters, nakon suzbijanja širenja virusa “zatvaranjima” i strogim graničnim kontrolama ranije tijekom pandemije, Australija se trenutno suočava sa stopama zaraze daleko većim nego drugdje u azijsko-pacifičkoj regiji.

U najmnogoljudnijoj australskoj saveznoj državi Novom Južnom Walesu procjenjuju da bi vrhunac zaraze omikronom mogao biti dosegnut krajem siječnja, pri čemu su tamošnje vlasti ponovno uvele neka ograničenja u pokušaju usporavanja porasta broja infekcija.

U toj državi broj ljudi primljenih u državne bolnice s dijagnozom COVID-19 u nešto više od sedmice dana se gotovo udvostručio, na rekordnih 1.738.

Prema projekcijama ministarstva zdravstva te savezne države, prema najgorem scenariju taj bi broj do kraja mjeseca mogao porasti na gotovo 6.000, no što je i dalje ispod bolničkih kapaciteta, dok bi od februara trebao uslijediti pad broja hospitaliziranih.

Novi Južni Wales je zabilježio više od 100.000 slučajeva zaraze u posljednja tri dana, što je više od ukupnog broja infekcija delta sojem prijavljenih od sredine juna do kraja novembra, kada je otkriven prvi slučaj zaraze varijantom omikron.

Dnevni broj slučajeva u najvećoj australskoj saveznoj državi u petak je porastao na 38.625, premašivši prijašnji rekord od 35.054 u srijedu, a s oko 250 slučajeva prije mjesec dana.

Kina sa 174 nova slučaja zaraze

Kina je 6. januara prijavila 174 nova potvrđena slučaja zaraze korona virusom, u usporedbi sa 189 dan ranije.

Od novih zaraza, u 116 slučajeva riječ je o lokalnoj transmisiji, dok ih je dan ranije bilo 132, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Većina novih lokalnih slučajeva bila je u provincijama Henan i Shaanxi.

Kina je izvijestila i o 45 novih asimptomatskih slučajeva, koje klasificira odvojeno od potvrđenih slučajeva, koliko ih je bilo i dan ranije.

Nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa se taj broj zadržao na 4.636. Zaključno s jučerašnjim danom, kontinentalna Kina imala je ukupno 103.295 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom.

Izvor: Agencije