Dan sjećanja na žrtve Holokausta: Osude oživljavanja antisemitizma

Jedva polovina odraslih širom svijeta čula je za Holokaust, u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja.

Svečanost povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust na Memorijalu ubijenim Židovima u Evropi, Berlin, 27. januar 2022. (EPA)

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta u znak sjećanja na dan kada je 1945. godine oslobođen Auschwitz, najzloglasniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, a u znak sjećanja na dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili Auschwitz.

Opredeljujući se za dan oslobođenja Auschwitza, Generalna skupština UN-a rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje zasnovanih na predrasudama.

I generalni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je oživljavanje antisemitizma i pozvao ljude širom svijeta da “čvrsto stanu protiv mržnje i netrpeljivosti bilo gdje”.

Guterres je na komemoraciji žrtvama nacističkog holokausta u Park East Synagogue u New Yorku, ceremoniji koja je ove godine održana virtuelno zbog pandemije COVID-19, poručio da ga je uznemirilo kada je saznao da je jedva polovina odraslih širom svijeta čula za Holokaust, u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja, kao i milioni pripadnika drugih nacija tokom Drugog svjetskog rata, a da je nedostatak znanja među mladim generacijama “još gori”.

“Naš odgovor na neznanje mora biti obrazovanje. Vlade svuda imaju odgovornost da podučavaju o užasima holokausta”, izjavio je Guterres.

Porast antisemitizma

Izjavio je da su nakon porasta antisemitizma uslijedili novi izvještaji o fizičkim napadima, verbalnom zlostavljanju, skrnavljenju jevrejskih groblja, vandalizovanju sinagoga i prošlosedmičnom uzimanja talaca u sinagogi u Colleyvilleu u Texasu.

Generalni sekretar UN-a je pozdravio Rezoluciju koju je 20. januara usvojila Generalna skupština UN-a i kojom se osuđuje svako poricanje holokausta i apeluje na sve zemlje i društvene mreže da “preduzmu aktivne mjere u borbi protiv antisemitizma i poricanja ili iskrivljavanja holokausta”.

Povodom obilježavanja 77. godišnjice oslobođenja Auschwitza, UNESCO će organizovati niz događaja, ali će se većina, zbog ograničenja uslovljena COVID-om 19, a da bi se doprlo do globalne publike, održavati online.

Događaji će uključivati ceremoniju komemoracije i panel diskusiju o zaostavštini jevrejskih umjetnika koji su umrli tokom Holokausta, kao i izložbu u sjedištu UNESCO-a u Parizu.

Njemačka: Zastrašujuće da se zločini umanjuju

Poštu žrtvama nacizma odat će i njemački Bundestag.

Na zapadnoj fasadi njemačkog parlamenta nalazi se poruka “#Mi se sjećamo” (#We Remember), a danas će na sjednici Bundestaga minutom šutnje biti odata pošta žrtvama nacizma.

Preživela iz Holokausta Inge Auerbacher održat če govor, a svečanoj sjednici prisustvovat će, kako je najavljeno, i predsjednik izraelskog Knesseta Mickael Levy.

Predsednica Bundestaga Baerbel Bas, uoči današnje sjednice, istakla je da je zastrašujuće kako se danas umanjuju zločini Holokausta, kao i kako se koriste za političku propagandu, prije svega na društvenim mrežama.

“Naprimjer, kada radikalni protivnici vakcinacije sebe nazivaju ‘Jevrejima današnjice’. To nije samo za žrtve prošlosti nepodnošljivo”, podvukla je ona.

EU: Evropska katastrofa

Porukama ”Nikada više” i ”Pamtimo”, Evropska unija danas se sjeća Holokausta.

Najviši zvaničnici EU-a poručuju da se ovakav zločini nikada ne sme ponoviti i pozivaju na svakodnevnu borbu protiv govora mržnje i diskriminacije.

”Holokaust je bio evropska katastrofa. Antisemitizam je dehumanizirao jevrejski narod i u nacističkoj Njemačkoj otvorio vrata Holokaustu. To nikada ne smijemo zaboraviti”, poručila je predsjednica Evropske komiije Ursula von der Leyen.

 

Izvor: Agencije