Brisel će odgovoriti sankcijama ako Rusija napadne Ukrajinu

Ako se napadi dese, mi u Evropskoj uniji smo spremni, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Odgovorit ćemo snažnim ekonomskim i finansijskim sankcijama, poručila je Ursula von der Leyen (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u četvfrtak da će Evropska unija odgovoriti “snažnim” ekonomskim i finansijskim sankcijama u slučaju novih napada protiv Ukrajine.

“Ako se situacija pogorša, ako bude nekih novih napada na teritorijalni integritet Ukrajine, odgovorit ćemo snažnim ekonomskim i finansijskim sankcijama. Transatlantska zajednica stoji čvrsto po tom pitanju”, rekla je ona na otvaranju Svjetskog ekonomskog foruma.

Kazala je da EU ne prihvata pokušaj Rusije da podijeli Evropu na sfere utjecaja.

“Ako se napadi dese, mi smo spremni”, poručila je Von der Leyen, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Napetosti podsjećaju na događaje iz 2014.

Evropska unija, kao i Sjedinjene Američke Države, više puta je iskazala podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine te upozorila Rusiju da će se suočiti sa sankcijama ukoliko odluči izvesti invaziju na Ukrajinu.

U isto vrijeme, Kremlj poriče da priprema invaziju na Ukrajinu i tvrdi da je gomilanje ruskih vojnika uz granicu s tom zemljom isključivo odbrambene naravi te traži sigurnosne garancije za vlastitu sigurnost.

Nove napetosti podsjećaju na događaje iz 2014. godine, kada je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim i počela podržavati separatiste u istočnoj Ukrajini.

Izvor: Agencije