Blinken: Rusija bi mogla izvesti napad u vrlo kratkom roku

Blinken će u Kijevu sastati s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim i ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Kulebom u namjeri da potvrdi američku privženost zaštiti ukrajinskog suvereniteta

Blinken je doputovao u srijedu u Evropu zbog sve većeg straha da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla biti neizbježna (Reuters)

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken sletio je u Kijev gdje će se sastati s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Kulebom u namjeri da potvrdi američku privženost zaštiti ukrajinskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

“Kao što svi dobro znate, bili smo posljednjih nekoliko mjeseci angažovani na jednom intenzivnom fokusu na Ukrajini zbog značajnog gomilanja ruskih snaga koje smo uočili u blizini ukrajinske granice”, izjavio je Blinken u razgovoru sa ukrajinskim diplomatama u ambasadi SAD-a u Kijevu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Blinken tvrdi da se nagomilavanje ruskih snaga odvijalo “bez provokacija i bez razloga”.

“Znamo da postoje planovi da se ta snaga još više uveća u vrlo kratkom roku, a to daje predsjedniku Putinu kapacitet da, također u vrlo kratkom roku, preduzme dalje agresivne akcije protiv Ukrajine”, poručio je Blinken.

Dodao je i da su ruske akcije privukle pažnju Washingtona, ali i američkih saveznika u Evropi i šire.

Strah od ruske invazije na Ukrajinu

Blinken doputovao je u srijedu u Evropu zbog sve većeg straha da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla biti neizbježna.

Nakon Ukrajine, Blinken putuje u Njemačku gdje će se sastati sa britanskim, francuskim i njemačkim kolegama u Berlinu.

U petak će se u Ženevi sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, podsjeća BBC, prenosi Fena.

Rusija je više puta negirala bilo kakve planove za napad na susjednu Ukrajinu.

Međutim, u utorak su visoki američki zvaničnici rekli da bi Moskva mogla pokrenuti invaziju u “bilo kom trenutku”.

SAD Ukrajini odobrio 200 miliona dolara za odbranu

Sekretar za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima da je rusko stacioniranje desetina hiljada vojnika u blizini granice s Ukrajinom stvorilo “izuzetno opasnu situaciju”.

Ona je rekla da “nijedna opcija nije isključena” kako bi se izbjeglo izbijanje sukoba i dodala da “ono što će sekretar Blinken učiniti je da vrlo jasno istakne da postoji diplomatski put naprijed”.

U vrijeme dolaska američkog državnog sekretara Antonya Blinkena Evropi dolazi i objava State Departmenta u kojoj stoji da je američka administracija odobrila je 200 miliona dolara dodatne pomoći za odbrambenu sigurnost Ukrajini u decembru.

“Posvećeni smo suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i nastavit ćemo da pružamo Ukrajini potrebnu podršku,” dodao je zvaničnik, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije