Roth: Sjeverni tok 2 kao sredstvo za politički pritisak na Rusiju

Računamo na diplomatsko-političko rješenje krize u Ukrajine, kaže predsjednik njemačkog komiteta za vanjske poslove.

Michael Roth: Ne možemo isključiti stvari koje mogu tražiti partneri u Evropskoj uniji (EPA)

Njemačka ne može isključiti mogućnost korištenja plinovoda Sjeverni tok 2 kao sredstva za politički pritisak na Kremlj u slučaju ruske agresije na Ukrajinu, izjavio je predsjednik njemačkog komiteta za vanjske poslove Michael Roth.

“Računamo na diplomatsko-političko rješenje, a diplomatski alati uključuju sankcije. Ako zaista budemo došli do sankcija, a ja se ipak nadam da ćemo to uspjeti izbjeći, onda ne možemo unaprijed isključiti stvari koje mogu tražiti naši partneri u Evropskoj uniji”, rekao je on za njemačku televiziju ARD.

Izgradnja Sjevernog toka 2 je potpuno završena 10. septembra prošle godine, ali ruski plin kroz taj transportni sistem još nije potekao, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Povećanje isporuka ruskog plina

Prvobitno je bilo planirano da se završi do kraja 2019. godine, ali je izgradnja odložena zbog američkih sankcija.

Plinovod, koji ide od ruske obale, kroz Baltičko more, do Njemačke, ima kapacitet od 55 milijardi kubnih metara plina godišnje i namijenjen je povećanju isporuka ruskog plina u Zapadnu Evropu.

Protivnici tog projekta, uključujući Ukrajinu i Sjedinjene Američke Države, tvrde da će Evropu učiniti previše zavisnom od Rusije.

Izvor: Agencije