Novi podaci o rijetkim neželjenim efektima vakcina AstraZenece i J&J

Navode se slučajevi transverzalnog mijelitisa kao neželjene reakcije nakon vakcinacije.

U EMA-i navode da odnos značajne koristi od vakcina i potencijalnog rizika i nakon novih saznanja i dalje ostaje nepromijenjen (EPA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) preporučila je da novi, rijetki neželjeni efekti, budu u uvršteni u uputstvo za upotrebu vakcina protiv COVID-19 kompanija AstraZeneca i Johnson& Johnson.

Za vakcine oba proizvođača, kao ”veoma rijetki”, navode se slučajevi transverzalnog mijelitisa kao neželjene reakcije nakon vakcinacije.

U pitanju je rijetko neurološko stanje upale jedne ili obje strane kičmene moždine, a koje može izazvati slabost u rukama ili nogama, senzorne simptome (peckanje, utrnulost, bol ili gubitak osećaja bola) ili probleme sa funkcijom bešike ili crijeva, prenio je Tanjug.

Više slučajeva nakon prve doze

U EMA-i navode da odnos značajne koristi od vakcina i potencijalnog rizika i nakon novih saznanja i dalje ostaje nepromijenjen.

Kada je riječ o vakcini kompanije AstraZeneca, u EMA-i su preporučili ažuriranje već postojećih informacija o ”veoma rijetkoj” mogućnosti tromboze sa trombocitopenijom ( TTS) nakon vakcinacije.

Posljednji podaci govore da se TTS u manje slučajeva javlja nakon druge doze – od prijavljenih 1.809 slučajeva širom svijeta 1.643 su se desila nakon prve, a 166 nakon druge doze vakcine.

Prema trenutnim informacijama o proizvodu, primjena druge doze ove vakcine je kontraindikovana kod ljudi koji su iskusili TTS nakon prve doze.

Izvor: Agencije