Njemačka preporučila buster dozu za djecu od 12 do 17 godina

Njemačko vakcinaciono savjetodavno tijelo preporučilo je da sva djeca uzrasta između 12 i 17 godina prime buster dozu vakcine protiv korona virusa.

Poslije SAD-a, Izraela i Mađarske, Njemačka je među prvim zemljama u svijetu koje su dale preporuku za vakcinaciju djece tog uzrasta (EPA - Ilustracija)

Njemačko vakcinaciono savjetodavno tijelo preporučilo je u četvrtak da sva djeca uzrasta između 12 i 17 godina prime buster dozu vakcine protiv korona virusa.

Kako navodi agencija Reuters, Njemačka je za prethodna 24 sata prijavila novi dnevni rekord – više od 81.000 pozitivnih slučajeva korona virusom, prenosi Tanjug.

Poslije Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Mađarske, Njemačka je među prvim zemljama u svijetu koje su dale preporuku za vakcinaciju djece tog uzrasta.

Produženje kampanje vakcinacije

“Trenutna situacija sa naglim povećanjem broja slučajeva izazvanih omikronom i strahovitim posljedicama po zdravstveni sistem u Njemačkoj, čini neophodnim produženje kampanje vakcinacije”, saopštilo je savjetodavno tijelo, poznato i pod nazivom STIKO.

STIKO u saopštenju navodi da bi treća doza trebalo da bude Pfizer/BioNTech vakcina, koju bi djeca trebalo da prime najranije tri mjeseca od primljene druge doze vakcine.

Također se dodaje da su rizici od teških neželjenih efekata veoma niski, dok su podaci o efikasnosti i sigurnosti buster doze za djecu od 12 do 17 godina i dalje ograničeni.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada