Prošli mjesec je bio treći najtopliji juli do sada

Prošli mjesec je bio treći najtopliji juli ikada u svijetu, poslije jula 2019. i jula 2016. godine saopštili su naučnici iz EU.

Posljednjih sedam godina ocijenjene su kao najtoplije ikada do sada (Reuters)

Ovaj juli je bio jedan od najtoplijih u svijetu do sada, a od njega su jedino bili topliji juli u 2019. i u 2016. godini, saopštili su danas naučnici iz EU.

Kako navode, prošli mjesec su obilježile neuobičajeno visoke temperature u brojnim regijama – od Finske do SAD-a, javlja Reuters, prenosi Tanjug.

Ovo je i najnovija prekretnica u dugoročnom trendu zagrijavanja planete, u sklopu kojeg su posljednjih sedam godina ocijenjene kao najtoplije ikada do sada, jer emisije gasova sa efektom staklene bašte mijenjaju klimu planete.

“Kada posmatramo temperature u svijetu, uočavamo promjene od godine do godine, pa čak i od mjeseca do mjeseca”, rekla je Freja Vamborg, viša naučnica iz službe EU za praćenje klimatskih promjena Kopernikus.

“Ali, na kraju krajeva, osnovna stvar koju uočavamo je trend globalnog zagrijavanja”, dodala je ona.

Toplija planeta će dovesti do obilnijih padavina

Prošli mjesec je bio treći najtopliji juli ikada u svijetu, poslije jula 2019. i jula 2016. godine, saopštio je Copernicus. Bio je to i drugi najtopliji juli u Evropi, poslije 2010. godine.

Podaci Copernicusa sežu do 1950. godine, ali se ukrštaju sa drugim podacima koji datiraju do sredine 19. stoljeća.

Više regija je prošlog mjeseca bilo pogođeno ekstremnim vremenskim prilikama, što je u skladu sa stavom naučnika da globalno zagrijavanje čini toplotne talase sve žešćim i da će toplija planeta dovesti do obilnijih padavina.

Rekordna vrućina u SAD-u i Kanadi, koja je počela u junu, ubila je stotine ljudi i razbuktala požare. U Kini, Belgiji i Njemačkoj ekstremne padavine izazvale su smrtonosne poplave.

Izvor: Agencije