Postignut cilj EU-a, vakcinisano 70 posto odraslih

Kampanja vakcinisanja protiv korona virusa u Evropskoj uniji počela je krajem 2020. godine, a cilj je bio da se do kraja septembra vakciniše 70 posto osoba starijih od 18 godina.

Evropska unija treba pomoći drugim zemljama da se vakcinišu, kazala je Ursula von der Leyen (EPA)

Evropska unija postigla je svoj prvi cilj masovnog vakcinisanja protiv COVID-19 u velikoj simboličkoj prekretnici, izjavila je u utorak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Sedamdeset posto odraslih u EU u potpunosti je vakcinisano, a to je više od 250 miliona osoba“, rekla je ona u kratkoj videoizjavi, objavivši to kao “veliko postignuće“.

“No, pandemija nije gotova i moramo ostati oprezni“, dodala je, prenosi Hina.

Izbjeći novi val zaraza

Ujedno je pozvala više Evropljana da se brzo vakcinišu, kako bi “izbjegli novi val zaraza i pojavljivanje novih varijanti“.

Unija, također, treba pomoći drugim zemljama da se vakcinišu, dodala je Von der Leyen, “jer ćemo pobijediti ovu pandemiju jedino ako je porazimo u svakom kutku kugle zemaljske“.

Kampanja vakcinisanja u EU počela je krajem 2020. godine, a cilj EK-a je bio da se do kraja septembra vakciniše 70 posto osoba starijih od 18 godina.

Izvor: Agencije

Povezane

Vodeći američki imunolog Anthony Fauci rekao je da podržava da vakcinacija bude obavezna za đake, pošto se delta soj korona virusa širi Amerikom.

Published On 30 Aug 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO