Njemačkoj godišnje potrebno 400.000 kvalificiranih useljenika

Potražnja za stručnom radnom snagom u Njemačkoj povećava se iz godine u godinu, pokazuju podaci vladinih agencija.

Njemačkoj trebaju radnici različitih profila, od njegovatelja, preko servisera klima-uređaja, do akademski obrazovanih (EPA)

Njemačkoj je godišnje potrebno 400.000 kvalificiranih useljenika, izjavio je u utorak direktor Saveznog ureda za zapošljavanje Detlef Scheele.

“Pritom ne govorim o podnositeljima zahtjeva za azilom, nego o ciljanom useljavanju u svrhu popunjavanja rupa na njemačkom tržištu rada. Od njegovatelja, preko servisera klima-uređaja, pa do akademski obrazovanih – Njemačkoj su u svim sektorima potrebni radnici”, rekao je on za Sueddeutsche Zeitung.

Kazao je kako se iz demografskih razloga potražnja za stručnom radnom snagom u Njemačkoj povećava iz godine u godinu, prenosi Hina.

Kako je naglasio, već je ove godine broj mladih koji bi trebali biti na raspolaganju tržištu rada za 150.000 manji, a taj će se broj povećavati iz godine u godinu.

Značaj politike useljavanja

“Njemačka problem može riješiti kvalifikacijom nekvalificiranih koji su već u Njemačkoj, pretvaranjem radnih mjesta s ograničenim radnim vremenom u mjesta s punim radnim vremenom te, naravno, ciljanim useljavanjem”, rekao je Scheele.

Kazao je da će savladavanje ovog problema biti jedan od najvećih zadataka buduće njemačke vlade, koja će preuzeti vođenje zemlje nakon parlamentarnih izbora krajem septembra.

Istodobno, politika mora protivnicima useljavanja objasniti kako bez uvoza radne snage njemačka ekonomija neće moći funkcionirati, zaključio je Scheele.

Izvor: Agencije