Litvanija i Poljska podižu ogradu na granici s Bjelorusijom

Evropske države su optužile Bjelorusiju za ‘napad’ slanjem ilegalnih migranata preko granice, kao odgovor na sankcije Evropske unije režimu Aleksandra Lukašenka.

Bodljikava žica postavljena na granici između Poljske i Bjelorusije u blizini grada Grzybowszczyzna (EPA)

Litvanija i Poljska podiži ogradu duž svoje granice s Belorusijom, kako bi zaustavile priliv migranata, saopćile su vlade tih zemalja u ponedjeljak.

Litvanija je objavila da će do septembar iduće godine dovršiti 508 kilometara dugu ogradu na granici s Bjelorusijom, kako bi zaustavila migrante, za koje kaže da ulaze na njen teritorij u rekordnom broju potaknuti vlastima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Litvanija, Latvija i Poljska bilježe veliki rast ilegalnih migranata iz Bjelorusije te optužuju Lukašenka da ih koristi kao pritisak na Evropsku uniju kako bi ukinula sankcije nad njim i njegovom državom.

“Fizička barijera ključna je za nas da se odbranimo od hibridnog napada koji bjeloruski režim provodi protiv Litve i EU-a“, rekla je litvanska premijerka Ingrida Shimonyte, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Optužile za ‘direktan napad’

Građevinske radove nadzire državna kompanija EPSO-G, zadužena za električnu i energetsku mrežu u zemlji.

Ograda će biti visoka tri metra, pojačana bodljikavom žicom i koštat će najmanje 152 miliona eura, objavila je Vlada u Vilniusu.

Evropske države prošle su sedmice optužile Bjelorusiju za “direktan napad“ slanjem ilegalnih migranata preko granice, pa su se, strahujući i od potencijalnog vala izbjeglica iz Afganistana, usaglasile da u budućnosti moraju ojačati svoje vanjske granice.

Do sada je ove godine u Litvaniju, državu s oko 2,8 miliona stanovnika, ušlo najmanje 4.141 migranata, pokazuju podaci Vlade.

Prošle godine je granicu ilegalno prešlo 74 ljudi.

Od 10. augusta to je uspjelo samo 21 migrantu, jer ih je Litvnija počela vraćati u Bjelorusiju.

‘Letovima prebacuju migrante’

Tokom tog perioda spriječen je ulazak gotovo 2.000 migranata, tvrdi litvansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

EU optužuje Bjelorusiju da letovima prebacuje Iračane u Minsk, a potom ih vodi na sjever, na granicu s njenim članicama.

Lukašenko je najavio da više neće zadržavati migrante, zbog sankcija koje su mu zapadne države uvele nakon spornih predsjedničkih izbora prošle godine te brutalnog gušenja protesta koji su izbili nakon njih.

Poljska će, također, izgraditi ogradu duž svoje granice s Belorusijom, izjavio je poljski ministar odbrane Mariusz Blascak.

“Nova čvrsta ograda, visoka 2,5 metara, bit će izgrađena na granici s Bjelorusijom”, objavio je on na Twitter nalogu, prenosi Tanjug.

‘Imamo posla s mučenjem’

Poljska Vlada je naišla na oštru kritiku zagovornika ljudskih prava zbog teškog stanja grupe migranata zarobljenih dvije sedmice na otvorenom prostoru između poljske i bjeloruske granice.

Poljska tvrdi da bi puštanje migranata da uđu na poljsku teritoriju podstaklo dalje ilegalne migracije, a također bi išlo u prilog Lukašenku, rekao je novinarima zamjenik ministra vanjskih poslova Marcin Pszydac.

“Situacija je užasna i ne sumnjam da se ti ljudi suočavaju s okrutnim, ponižavajućim nehumanim postupanjem, a u nekim slučajevima to se mora nazvati po imenu – imamo posla s mučenjem”, rekao je Mikolaj Pyetsak, advokat koji zastupa migrante.

Izvor: Agencije