Jacob Zuma otišao na služenje zatvorske kazne

Bivši predsjednik Južnoafričke Republike osuđen je na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda.

Ovo je prvi put u historiji Južnoafričke Republike da je jedan bivši predsjednik osuđen na kaznu zatvora (AP)

Bivši predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma, koji je nedavno osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda, sam je u srijedu navečer otišao u zatvor na služenje kazne, saopćila je fondacija koja ga zastupa.

“Predsjednik Zuma odlučio je da se pridržava naredbe o zatvoru”, navela je fondacija i dodala da je otišao na služenje kazne u provinciji Kvazulu Natal, gdje trenutno živi, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Zuma će imati pravo da bude pušten na privremenu slobodu nakon četiri mjeseca, izjavio je u četvrtak ministar pravde Ronald Lamola.

Zuma će biti u izolaciji 14 dana, u skladu s protokolom o COVID-19, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prva zatvorska kazna za predsjednika

Ustavni sud Južnoafričke Republike osudio je 29. juna Zumu na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda, pošto je odbio odgovarati na pitanja komisije za borbu protiv korupcije u vrijeme svog mandata.

To je prvi put u historiji Južnoafričke Republike da je jedan bivši predsjednik osuđen na kaznu zatvora.

Zumi je tada naloženo da se prijavi policiji u roku od pet dana, a ukoliko to ne učini, bit će uhapšen.

Zuma, predsjednik privredno najrazvijenije afričke zemlje od 2009. do 2018. godine, optužen je za mnoge slučajeve korupcije, reketiranje, prevaru, utaju poreza i pranje novca.

Izvor: Agencije

Povezane

Predsjednik Južnoafričke Republike od 2009. do 2018. godine optužen je za brojne slučajeve korupcije, eketiranje, prevaru, utaju poreza i pranje novca.

Published On 27 May 2021

Južnoafrička Republika obilježila je 100. godišnjicu rođenja Nelsona Mandele – bivšeg predsjednika kojeg su mnogi zvali “ocem nacije”. Na svečanosti u glavnom gradu Johannesburgu odata je počast čovjeku koji je pokušao ujediniti duboko podijeljenu zemlju. Kada je Mendela 1994. postao predsjednik, počeo je realizirati san o pomirenju. No pred Južnom Afrikom je i dalje dug […]

Published On 18 Jul 2018

Južnoafrička policija pretresla je kuću poznatog biznismena poveznog s predsjednikom Jacobom Zumom, a tri osobe su uhapšene. Područje u okolini doma porodice Gupta u Johannesburgu je blokirano. Protiv Zume se vodi istraga zbog navodne korupcije, pranja novca i pogodovanja članovima njegove i obitelji Gupta. Predsjednik se suočava i s optužbama da je potrošio 23 milijuna […]

Published On 14 Feb 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO