EU: Mjere protiv Londona, ako nastave kršiti dogovor o Brexitu

Najveći izazov EU-a je obnova povjerenja i preusmjeravanje našeg odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kaže potpredsjednik Evropske komisije.

Šefovič: Povjerenje je dvosmjerna ulica (EPA)

“Zvanični Brisel neće imati drugog izbora nego da intenzivira pravni postupak protiv Ujedinjenog Kraljevstva ako nastavi da krši sporazum o Brexitu postignut sa Evropskom unijom”, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

On je, na godišnjoj konferenciji Foruma Evropska unija-Ujedinjeno Kraljevstvo, rekao da je najveći izazov za Evropsku uniju “obnova povjerenja i preusmjeravanje našeg odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Politico.

Šefčovič je istakao da je “pozitivan razvoj događaja” to što je Ujedinjeno Kraljevstvo postiglo sporazum sa Evropskom unijom o izvozu zamznutog mesa u Sjevernu Irsku, ali je upozorio London da je “povjerenje dvosmjerna ulica”.

Manjkavosti u primjeni sporazuma

Ukazao je, međutim, da i dalje postoje manjkavosti u primjeni “ovih sporazuma od strane Ujedinjenog Kraljevstva.

“Moramo, što je prije moguće, vidjeti put ka njihovom ispunjavanju. Moramo biti u stanju da vjerujemo Velikoj Britaniji da je u mogućnosti da ispunjava svoje međunarodne obaveze”, izjavio je Šefčovič.

Zvanični Brisel i London nastavljaju da se prepiru oko primjene protokola o Sjevernoj Irskoj, ključnog dijela sporazuma o Brexitu, kojim se uvodi provjera robe koja se izvozi iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku.

EU je prošle sedmice pristala da, na zahtjev Velike Britanije, odobri produženje grace perioda za izvoz smrznutog mesa u Sjevernu Irsku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada