RSF uvrstio Orbana na popis neprijatelja slobode medija

Reporteri bez granica prvi put su stavili jednog čelnika vlade članice EU na popis ‘neprijatelja slobode medija’; novi na listi su i Jair Bolsonaro i Mohammad bin Salman.

'Otkako su Viktor Orban i njegova stranka Fidesz došli na vlast 2010., korak po korak su stavljali medije pod svoju kontrolu', objavio je RSF (EPA)

Reporteri bez granica (RSF) prvi put su uvrstili nekog čelnika vlade članice Evropske unije na svoj popis “neprijatelja slobode medija” – mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Otkako su Viktor Orban i njegova stranka Fidesz došli na vlast 2010., korak po korak su stavljali medije pod svoju kontrolu”, objavio je RSF u Berlinu u ponedjeljak, piše dpa, prenosi Hina.

“Javni mediji centralizovani su u državnom medijskom holdingu MTVA koji uključuje i jedinu mađarsku novinsku agenciju MTI”, saopštio je RSF.

“Regionalni mediji u potpunosti su u vlasništvu poduzetnika koji su prijateljski naklonjeni Orbanu, od ljeta 2017. U jesen 2018., gotovo 500 provladinih medijskih kompanija spojeno je u holding kako bi se centralno koordinisalo njihovo izvještavanje.”

Bin Salman i Bolsonaro novi na listi

Na listi “neprijatelja slobode medija” nalazi se 37 čelnika država i vlada koji na posebno drastičan način utjelovljuju nemilosrdno suzbijanje medijske slobode.

Novi na listi uz Orbana su brazilski predsjednik Jair Bolsonaro koji je više puta huškao protiv medija i saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman.

RSF Bin Salmana optužuje za zločine protiv čovječnosti, među ostalim i za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam takođe je nova na popisu. “U kineskoj Posebnoj upravnoj regiji su novine Apple Daily, simbol slobode medija, morale prestati s radom u junu”, dodaju.

RSF objavljuje svoj popis “neprijatelja slobode medija” od 2001. godine.

Izvor: Agencije