Istraga: Vlada Malte kriva za ubistvo novinarke Galizia

U izvještaju se navodi da država nije prepoznala rizik po život novinarke i nije poduzela mjere da spriječi ubistvo.

Novinarka koja je istraživala organizirani kriminal i korupciju u toj otočkoj državi u Sredozemnom moru, ubijena je 16. oktobra 2017. tako što je njen automobil miniran (EPA)

Malteška Vlada odgovorna je za ubistvo istraživačke novinarke Daphne Caruana Galizia, rezultat je javne istrage te likvidacije, prenosi agencija Beta.

U izvještaju koji je danas, po zakonu, objavila sama Vlada Malte, navodi se da država nije prepoznala rizik po život novinarke i nije poduzela mjere da spriječi ubistvo.

Novinarka koja je istraživala organizirani kriminal i korupciju u toj otočkoj državi u Sredozemnom moru, ubijena je 16. oktobra 2017. tako što je njen automobil miniran.

Porodica novinarke, kritičarke malteške Vlade, tražila je nezavisnu javnu istragu, piše BBC na osnovu izvještaja malteških medija.

Muscatu 15 godina zatvora

U posljednje dvije godine, u okviru istrage ispitano je više desetaka svjedoka, uključujući istražitelje, političare i novinare.

U izvještaju na 437 strana navodi se kako su državne vlasti „stvorile atmosferu nekažnjivosti, što je generisano sa ‘vrha'“, te da je uočena „neopravdana bliskost“ između velikih kompanija i Vlade.

Vincent Muscat je u februaru, kao rezultat nagodbe nakon priznanja za saučesništvo u tom ubistvu koje je šokiralo Evropu, osuđen na 15 godina zatvora.

Uz Muscata su za učestvovanje u ubistvu optužene još dvije osobe.

Izvor: Agencije