WHO upozorio na širenje delta varijante u Evropi

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge upozorio je da je potrebno vakcinisati se kako bi se spriječio jesenji val epidemije korona virusa.

Nakon 11 sedmica pada zaraza u Evropi, opet imamo rast, kazao je Hans Kluge (EPA)

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge u srijedu se u Sloveniji pridružio slovenskim dužnosnicima u upozorenjima da je potrebno vakcinisati se kako bi se spriječio jesenji val epidemije te upozorio na rizik sa širenjem delta varijante.

“Nakon 11 sedmica pada zaraza u Evropi, opet imamo njihov rast zbog delta varijante virusa, koja će do kraja augusta postati dominantna. No, za razliku od lani, imamo efikasne vakcine i priliku da izbjegnemo ponovo pogoršanje situacije”, kazao je on nakon posjete ljubljanskom centru za vakcinaciju protiv COVID-19, u pratnji predsjednika Boruta Pahora i ministra zdravstva Janeza Poklukara, prenosi Hina.

‘Biramo između vakcinacije i bolesti’

Na važnost da Slovenija ubrza vakcinaciju, jer je do sada potrebne doze za zaštitu dobilo samo malo više od trećine stanovništva, upozorio je i slovenski predsjednik, pohvalivši zdravstveni sistem za njegovu veliku ulogu u svladavanju epidemije.

“Možemo birati između vakcinacije i bolesti, od koje se ne možemo sakriti. Znamo kako se virus širi i znamo da imamo vakcinu – nismo više nemoćni. S vakcinacijom možemo pobijediti opasnost i bezbrižno dočekati jesen”, kazao je Pahor.

Poklukar, koji zadnjih sedmica posjećuje zdravstvene ustanove širom zemlje i poziva ljude na vakcinaciju, rekao je da je delta varijanta u Sloveniji značajno porasla i da je prošle sedmice zabilježeno 66 takvih slučajeva.

Izvor: Agencije