‘Pogodba dana’: Muslimanke ponuđene na ‘aukciji’

Fotografije više od 80 muslimanskih žena postavljene su na aplikaciji u Indiji, prije nego što je uklonjena.

Događaj se desio dan nakon što je hinduski krajnji desničar pozvao na otmice muslimanskih žena, kaže Afreen Fatima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Navačer 4. jula, Afreen Fatima učestvovala je na online forumu o progonu muslimana u Indiji.

Tek što je završila sesiju, mobilni telefon su joj preplavile poruke obavještavajući 23-godišnju studentsku aktivisticu da je na lažnoj internetskoj aukciji „ponuđena na prodaju“.

Nije bila jedina. Fotografije više od 80 muslimanskih žena, među kojima su aktivistice, studentice i novinarke, postavljene su na aplikaciji nazvanoj „Suli pogodbe“, bez njihovog znanja.

Tvorci platforme ponudili su posjetiocima šansu da zatraže „suli“, što je pogrdan izraz koji radikalni Hindusi upotrebljavaju za muslimanske žene, opisujući to „pogodbom dana“.

Poziv na otmice muslimanskih žena

„Te noći, nisam odgovarala ljudima koji su mi pisali. Samo sam se odjavila sa Twittera. Nisam imala energije da odgovaram“, rekla je za Al Jazeeru Fatima iz svog doma u Allahabadu u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh.

Tvrdi da je se taj događaj desio dan nakon što je hinduski krajnji desničar na skupu u Pataudiju pozvao na otmice muslimanskih žena.

„Bila sam uznemirena, nisam mogla spavati“, rekla je.

Hiljade kilometara dalje, u New Yorku, 25-godišnja Hiba Beg tek se bila vratila sa proslave Dana nezavisnosti SAD-a, kada je otkrila da je i ona ponuđena na „aukciji“.

Niti fizička distanca od doma u Indiji nije je mogla zaštititi od trenutnog „osjećaja dehumanizacije i poraza“, kaže Beg, studentica na Univerzitetu Columbia.

GitHub, domaćin aplikacije, uklonio ju je nakon javnih osuda i žalbi.

„Suspendovali smo korisničke račune nakon istrage o aktivnostima, koje krše naša pravila“, rekao je glasnogovornik GitHuba Al Jazeeri.

Bez ijednog hapšenja

Dana 8. jula, policija Delhija registrovala je žalbu, pošto su Komisija Delhija za žene (DCW) i Nacionalna komisija za žene pozvale na istragu, nakon višednevnog bijesa muslimanskih žena na internetu.

Chinmay Biswal iz policije Delhija Al Jazeeri je rekao da je pokrenuta istraga, no, niti sedmicu nakon što je aplikacija otkrivena, nije se desilo nijedno hapšenje.

Istaknuta novinarka i aktivistica Rana Ayyaub, koja je zbog svojih stavova česta meta najgnusnijih seksističkih uvreda, rekla je da su se pokretanjem „aukcije“ sistematski ciljale muslimanske žene.

„Način na koji vas oni (hinduske krajnje desne grupe) seksualiziraju je jedini način za koji misle će posramiti i ušutkati muslimanske žene na internetu. Trebale bismo biti ‘ugnjetavane’ u njihovim knjigama, pa oni tako misle – ‘Kako se usuđujemo govoriti same za sebe?'“, rekla je Ayyub, kolumnistica Washington Posta, za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera