Europarlamentarci za alternativu naučnih istraživanjima na životinjama

Zastupnica Eleonora Evi je navela da se svake godine u Evropi koristi 50 miliona životinja u naučne svrhe.

EU se prije gotovo tri desetljeća obavezala na zamjenu i smanjenje broja životinja koje se koriste u naučne svrhe (EPA)

Inovativna rješenja postoje i promjene se moraju ubrzati jer živa bića ne smiju patiti, složili su se zastupnici u Evropskom parlamentu raspravljajući o alternativnim naučnim istraživanjima koja ne uključuju životinje.

Evropska unija se prije gotovo tri desetljeća obavezala na zamjenu i smanjenje broja životinja koje se koriste u naučne svrhe, no promjene se odvijaju vrlo sporo.

S obzirom na evropski zeleni plan, zdravstvene i okolišne izazove i sve veću zabrinutost javnosti zbog upotrebe životinja u pokusima, važno je da EU ubrza prijelaz sa zastarjelog modela na modernu nauku, smatraju eurozastupnici, piše Hina.

Oni su na plenarnoj sjednici raspravljali o planovima i mjerama za ubrzanje prelaza na inovacije bez upotrebe životinja u istraživanjima, regulatornim ispitivanjima i obrazovanju, o čemu će glasati u septembru.

„Milioni mačaka, pasa, čak i riba, životinje su koje jedu toksične tvari, kojima se mijenjaju geni, kojima se lome kosti“, rekla je Jytte Guteland.

“Neke životinje pokazuju iste simptome (kao ljudi), pa zašto onda ne bismo koristili njihove stanice i podvrgnuli ih testovima kojima podvrgavamo i ljudske stanice“, predložila je.

Zabrana kozmetike testirane na životinjama

“Ali to nije samo etičko pitanje. Na ovaj način ne iskorištavamo potencijale inovativne metodologije koja se temelji na čovjeku, koja već pokazuje konkretan napredak u liječenju bolesti poput raka i Alzheimera gdje nisu uspjele tradicionalne metode“, dodala je.

Zagovaratelji prava životinja upozoravaju da životinje ne mogu opisati kako se osjećaju i da su brojni lijekovi odobreni za ljudsku uporabu na temelju ispitivanja na životinjama trebali davno biti povučeni s tržišta zbog nuspojava koje nisu otkrivene na životinjama.

EU je u martu 2009. zabranila stavljanje na tržište kozmetičkih proizvoda koji sadrže sastojke testirane na životinjama.

Četiri godine kasnije zabranila je i ostale kozmetičke tvari testirane na životinjama.

Izvor: Agencije