Antivladini protesti bez presedana u gradiću blizu Havane

Hiljade Kubanaca izašle su na ulice zbog višemjesečne krize, pandemijskih ograničenja i, kako kažu, vladinog zanemarivanja.

Od početka pandemije korona virusa u martu 2020. godine, Kubanci su morali čekati u dugim redovima kako bi se opskrbili hranom i bili su suočeni s nedostatkom lijekova (EPA)

Hiljade Kubanaca, frustrirani nakon višemjesečne krize, pandemijskih ograničenja i, kako kažu, vladinog zanemarivanja, izašle su na proteste u nedjelju protiv vlade na ulicama grada jugozapadno od Havane, što je događaj bez presedana, pokazuju videosnimci objavljeni na internetu.

Uz povike “Domovina i život!”, što je naziv kontroverzne pjesme, ali i “Dole diktatura!” i “Mi se ne bojimo!”, demonstranti, većinom mladi ljudi, prošli su ulicama San Antonia de los Banosa, gradića od 50.000 stanovnika udaljenog od prijestolnice tridesetak kilometara, prenosi Hina.

Čekali u redu za hranu

Od početka pandemije korona virusa u martu 2020. godine, Kubanci su morali čekati u dugim redovima kako bi se opskrbili hranom i bili su suočeni s nedostatkom lijekova, što je izazvalo snažne društvene nemire.

Protest je održan na dan kada je Kuba zabilježila novi dnevni rekord po broju zaraza i smrti od korona virusa sa 6.923 slučaja i 47 smrti u 24 sata. Kuba je ukupno zabilježila 238.491 slučaj i 1.537 smrtnih slučajeva.

“To su zabrinjavajuće brojke koje rastu svaki dan”, rekao je u nedjelju glavni epidemiolog ministarstva zdravstva Francisco Duran na svojoj redovnoj press konferenciji koju je prenosila televizija.

Izvor: Agencije