Službeno potvrđen susret pape Franje i Blinkena u ponedjeljak

Posjeta Blinkena papi se tumači kao znak zatopljenja odnosa između SAD-a i Vatikana nakon burnog predsjedavanja Donalda Trumpa.

Blinken je najviše rangirana osoba nove američke administracije koju papa do sada prima (ANSA)
Blinken je najviše rangirana osoba nove američke administracije koju papa do sada prima (ANSA)

Papa Franjo primit će u ponedjeljak američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, što je znak zatopljenja odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Vatikana nakon burnog Trumpovog predsjedavanja, saznaje se iz službenog izvora.

U sklopu turneje po Evropi,  Antony Blinken u petak je posjetio Pariz, a u Vatikanu će ga primiti nadbiskup Paul Richard Gallagher, papin ministar vanjskih poslova, potvrdio je glasnogovornik State Departmenta, prenosi Hina.

Blinken je najviše rangirana osoba nove američke administracije koju papa do sada prima.

Papa Franjo, koji redovno poziva na borbu protiv klimatskih promjena i saosjećanje s izbjeglicama, trebao bi uspostaviti mirnije odnose s administracijom predsjednika Joea Bidena u odnosu na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Kritike Trumpu

Papa je posebno kritizirao Trumpa zbog plana izgradnje zida na granici s Meksikom i odbio se sastati s Blinkenovim prethodnikom, Mikeom Pompeom uoči američkih izbora.

Pompeo, kršćanin evangelik kritizirao je Papu 2018. nakon sporazuma kojim je riješen spor između Kine i Vatikana o imenovanju biskupa.

Iako je kritična prema Kini, Bidenova administracija se za sada nije izjasnila o odnosima Vatikana i Pekinga.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO