Malta na sivoj listi zbog pranja novca

Članica Evropske unije našla se u društvu Haitija, Filipija, Južnog Sudana, Sirije i drugih zemalja.

Javnost na Malti zabrinuta je zbog moguće štete po nacionalnu ekonomiju (EPA)

Nadzorno tijelo zaduženo za praćenje pranja novca i finansiranje terorizma (FATF) saopštilo je da je Malta stavljena na listu za pojačani nadzor, odnosno, takozvanu sivu listu.

Financial Action Task Force (FATF), sa sjedištem u Parizu, dodaje da je članica Evropske unije stavljena na sivu listu, zajedno sa Haitijem, Filipinima i Južnim Sudanom, te ocjenjuje da je neobično za zemlju EU da bude stavljena na ovakvu listu, na kojoj su još i Pakistan, Zimbambve i Sirija, javlja Tanjug, pozivajući se na AP.

Malteška vlada kaže da je bila i da će ostati potpuno posvećena saradnji sa FATF-om i ostalim međunarodnim partnerima kako bi se preporuke i problemi riješili u što kraćem vremenskom periodu.

„Veliki broj reformi je doveo do opipljivog napretka u sposobnosti države da spriječi, otkrije i bori se protiv pranja novca i sponzorisanja terorizma”, navodi se u saopštenju vlade u La Valletti.

Nadzor finansiranja terorizma

Ovaj potez je zabrinuo javnost na Malti o mogućoj šteti po nacionalnu ekonomiju.

Malteška vlada je odmah izdala saopštenje u kojem se navodi da “Malta ne zaslužuje da bude predmet pojačanog nadzora, s obzirom na to da je već pokrenula program reformi“.

FATF je osnovan 1989. godine na inicijativu grupe G7, a za borbu protiv pranja novca, a 2001. mu je proširen nadzor i na finansiranje terorizma.

Izvor: Agencije