Malta na sivoj listi zbog pranja novca

Članica Evropske unije našla se u društvu Haitija, Filipija, Južnog Sudana, Sirije i drugih zemalja.

Javnost na Malti zabrinuta je zbog moguće štete po nacionalnu ekonomiju (EPA)
Javnost na Malti zabrinuta je zbog moguće štete po nacionalnu ekonomiju (EPA)

Nadzorno tijelo zaduženo za praćenje pranja novca i finansiranje terorizma (FATF) saopštilo je da je Malta stavljena na listu za pojačani nadzor, odnosno, takozvanu sivu listu.

Financial Action Task Force (FATF), sa sjedištem u Parizu, dodaje da je članica Evropske unije stavljena na sivu listu, zajedno sa Haitijem, Filipinima i Južnim Sudanom, te ocjenjuje da je neobično za zemlju EU da bude stavljena na ovakvu listu, na kojoj su još i Pakistan, Zimbambve i Sirija, javlja Tanjug, pozivajući se na AP.

Malteška vlada kaže da je bila i da će ostati potpuno posvećena saradnji sa FATF-om i ostalim međunarodnim partnerima kako bi se preporuke i problemi riješili u što kraćem vremenskom periodu.

„Veliki broj reformi je doveo do opipljivog napretka u sposobnosti države da spriječi, otkrije i bori se protiv pranja novca i sponzorisanja terorizma”, navodi se u saopštenju vlade u La Valletti.

Nadzor finansiranja terorizma

Ovaj potez je zabrinuo javnost na Malti o mogućoj šteti po nacionalnu ekonomiju.

Malteška vlada je odmah izdala saopštenje u kojem se navodi da “Malta ne zaslužuje da bude predmet pojačanog nadzora, s obzirom na to da je već pokrenula program reformi“.

FATF je osnovan 1989. godine na inicijativu grupe G7, a za borbu protiv pranja novca, a 2001. mu je proširen nadzor i na finansiranje terorizma.

Izvor: Agencije

Povezane

Nekoliko svjetskih banaka u proteklih 18 godina prebacivalo je velike iznose novca uprkos upozorenjima na njegovo sumnjivo porijeklo, otkriva novinarsko istraživanje koje predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara.  Više od dvije hiljade povjerljivih izvještaja je procurilo iz američkog Trezora, odnosno njegovog odjeljenja koje se bavi sprečavanjem finansijskog kriminala – FinCEN-a. Prema dokumentima koji su procurili – […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO