Strani njegovatelji u Njemačkoj imaju pravo na minimalac i plaćena dežurstva

Sud je donio odluku nakon žalbe njegovateljice iz Bugarske, koja je njegovala 90-godišnju pacijenticu u njenom stanu u Berlinu gdje je i živjela.

Procjenjuje se da je u Njemačkoj preko agencija iz neke druge članice EU zaposleno oko stotinu hiljada njegovateljica i njegovatelja koji ne rade pod istim uvjetima kao njihove kolege iz Njemačke (EPA)

Strane njegovateljice i njegovatelji, koji preko agencija rade u Njemačkoj, imaju pravo na minimalnu satnicu kao i na plaćanje dežurstava, odlučio je Savezni sud za radne sporove u Erfurtu.

“I za dežurstva se plaća puna minimalna satnica”, stoji u odluci Saveznog suda za radne sporove koji je najviša instanca za ovu vrstu sporova u Njemačkoj, prenosi Hina.

On je time udovoljio žalbi njegovateljice iz Bugarske, koja je, preko bugarske agencija za zapošljavanje, njegovala 90-godišnju pacijenticu u njenom stanu u Berlinu gdje je i živjela.

Iako je u stanu boravila 24 sati dnevno, sedam dana u sedmici, uvijek spremna na pomoć klijentici, u ugovoru je navedeno samo 30 plaćenih radnih sati.

Prema vlastitim navodima ona je primala mjesečnu platu od 950 eura neto.

Konačnu visinu odštete koju je bugarski poslodavac dužan isplatiti svojoj namještenici mora odrediti socijalni sud u Berlinu. Bugarska njegovateljica traži naknadno 43.000 eura bruto.

Sektoru prijeti kolaps

Njemački sindikati procjenjuju da je u Njemačkoj preko agencija iz neke druge članice Evropske unije zaposleno oko stotinu hiljada njegovateljica i njegovatelja koji ne rade pod istim uvjetima kao njihove kolege iz Njemačke.

Tome još treba pridodati oko 200.000 osoba koje rade bez ugovora.

Predstavnici udruženja poslodavaca iz socijalnog sektora strahuju da bi ova presuda mogla ugroziti ionako nestabilno stanje ne tržištu njegovateljica i njegovatelja.

“Koliko god možemo razumjeti današnju presudu, ovom sektoru prijeti kolaps”, rekao je Eugen Brysch iz Fondacije zaštite pacijenata. On je rekao da sistem njege u Njemačkoj funkcionira isključivo zahvaljujući ovoj vrsti rada.

‘Ilegalne metode’

Procjenjuje se da oko 3,3 miliona građana Njemačke, kojima je potrebna tuđa njega, žive kod kuće.

Sindikat radnika u uslužnim djelatnostima Verdi smatra da je potrebno stati na kraj “ilegalnim metodama” zapošljavanja iz inostranstva.

“Model po kojem se žene, uglavom iz istočnoevropskih zemalja dovode u Njemačku kako bi ovdje pomagale i radile u domaćinstvima osoba koje su ovisne o tuđoj njezi se zasniva na sistematskom kršenju zakona”, saopćio je Verdi.

Izvor: Agencije