WHO, WTO, MMF i Svjetska banka apeluju na jednak pristup vakcinama

Svjetski čelnici ocijenili su da je nejednak pristup potaknuo pojavljivanje sojeva korona virusa, koji su uzrokovali novo širenje epidemije u zemljama u razvoju.

Do kraja godine planirana je vakcinacija barem 40 posto svjetskog stanovništva (EPA)

Svjetski čelnici moraju preuzeti “novu obvezu” da se zauzimaju za pravedniju raspodjelu vakcina protiv COVID-19 na planetu kako bi se uspjela suzbiti pandemija i spriječiti “ekonomski oporavak u dvije brzine”, zatražile su četiri glavne međunarodne organizacije.

Čelnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke pozvali su G7, uoči njegovog sastanka na vrhu u Velikoj Britaniji u junu, da s 50 milijardi dolara finansiraju program borbe protiv pandemije koji je pripremio MMF, a već je bio izložen na sastanku na vrhu o zdravlju održanom u Rimu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Takva finansijska injekcija omogućila bi “znatno povećanje proizvodnje dijagnostičke opreme, lijekova, kisika, medicinske opreme i vakcina zbog pravednije raspodjele”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Taj će iznos omogućiti da se do 2025. generira 9000 milijardi dolara za svjetsku ekonomiju, ocijenilo je četvero čelnika na konferenciji za novinare.

‘Ubrzati opskrbni lanac’

Do kraja godine planira se vakcinisati barem 40 posto svjetskog stanovništva, a do kraja 2022. barem 60 posto, kako bi se omogućio trajan oporavak svjetske ekonomije.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass ocijenio je da je “presudno ubrzati opskrbni lanac” kako bi se “skratilo vrijeme od proizvodnje vakcina do njene primjene”.

Mnogi promatrači upozoravaju na nejednak pristup vakcinama u bogatim i u siromašnim zemljama, što pogoršava i produžava pandemiju koja je dosad pokosila više od 3,5 miliona ljudi u svijetu.

U zajedničkom tekstu, objavljenom u utorak u američkom dnevniku Washington Post, četvero čelnika WHO-a, WTO-a, MMF-a i Svjetske banke ocijenili su da je nejednak pristup potaknuo pojavljivanje sojeva korona virusa koji su uzrokovali novo širenje epidemije u zemljama u razvoju.

Izvor: Agencije