WHO: Brže se širi virus od distrubuiranja vakcine

Dok dio stanovništva bogatih zemalja nastavlja normalan život zahvaljujući vakcinaciji, ona sporo napreduje u siromašnijim zemljama koje su uglavnom ostale bez vakcina.

Covax je do 14. juna poslao više od 85 miliona doza u 131 zemlju svijeta, što je znatno manje od planiranog (EPA - Ilustracija)
Covax je do 14. juna poslao više od 85 miliona doza u 131 zemlju svijeta, što je znatno manje od planiranog (EPA - Ilustracija)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u ponedjeljak na veću solidarnost kako bi se zaustavila pandemija, upozorivši da virus kola brže nego što se organizira raspodjela vakcina te da su obećanja G7 nedovoljna, kao i međunarodna finansijska pomoć, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Na sastanku na vrhu koji se proteklog vikenda održao u Engleskoj, čelnici G7 najavili su da će donirati milijardu doza vakcina – zapravo 870 miliona doza kojima se pridodaju obaveze preuzete u februaru – bilo u naravi, bilo u obliku finansijske pomoći međunarodnom sistemu raspodjele vakcina Covaxu.

„Treba nam više (vakcina) i brže. Više od 10.000 ljudi umire svaki dan (…) Tim zajednicama treba vakcina, ona im treba sada, a ne iduće godine!“, upozorio je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za medije.

„Trenutno se virus širi brže nego što se distribuira vakcina u svijetu.“

Potrebne milijarde doza

Dok dio stanovništva bogatih zemalja nastavlja normalan život zahvaljujući vakcinaciji, ona sporo napreduje u siromašnijim zemljama koje su uglavnom ostale bez vakcina. Covax je do 14. juna poslao više od 85 miliona doza u 131 zemlju svijeta, što je znatno manje od planiranog.

Nevladine organizacije i partneri WHO-a također su izrazili zabrinutost.

„Moramo biti jasniji u vezi sa stvarnim brojem doniranih doza i s time koliko tačno vremena treba da bi se ispunila njihova obećanja!, rekao je za AFP Yuangiong Hu iz organizacije Ljekari bez granica.

Iz WHO-a žele da se do idućeg sastanka G7 u Njemačkoj iduće godine vakciniše barem 70 posto svjetskog stanovništva. „Da bismo u tome uspjeli, treba nam 11 milijardi doza“, istakao je Ghebreyesus.

Helen Clark, dopredsjedavajuća stručne grupe za ocjenu svjetskog upravljanja pandemijom, rekla je da su bogate zemlje stavile na stranu 4,3 milijarde doza. Čak i ako računamo sa dvije doze po osobi, „ostaju za raspodjelu još dvije milijarde doza“, rekla je bivša novozelandska premijerka uoči sastanka na vrhu G7.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO