Harris u EU: Zajedno da ojačamo demokratiju u svijetu

Potpredsjednica SAD-a kaže da je demokratija ugrožena i u SAD-u i u svijetu te da snaga jedne demokratije zavisi od snage svih demokratija.

Za očuvanje demokratije potrebni su konstantna pažnja i napori, kazala je Kamala Harris (EPA)
Za očuvanje demokratije potrebni su konstantna pažnja i napori, kazala je Kamala Harris (EPA)

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris pozvala je u utorak demokratske zemlje da se dosljedno posvete demokratskim principima, ističući da je demokratija ugrožena i u SAD-u i u svijetu, a da snaga jedne demokratije zavisi od snage svih demokratija.

“Suočavamo se s mnogo zajedničkih izazova kao što su pandemija i otuda ekonomska neizvjesnost, klimatske promjene, cyber-prijetnje i sigurnosne prijetnje i, naravno, napadi na demokratije, koji se dešavaju širom sveta”, rekla je Harris u ranije snimljenom obraćanju na jednom forumu u Briselu.

Kako je dodala, za očuvanje demokratije potrebni su konstantna pažnja i napori, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

“Ako zanemarimo demokratiju i uzmemo je zdravo za gotovo, napadi će postati učestaliji”, rekla je potpredsjednica SAD-a.

Posvetiti se demokratskim principima

Prema njenim riječima, upad u američki Capitol bio moguć zbog podrivanja osnovnih činjenica i dezinformacija.

Kaže da nije dovoljno reći da ne smijemo dozvoliti da se nešto desi.

“Moramo se posvetiti našim demokratskim principima. Moramo osnažiti naše demokratske institucije kako bismo postigli prave rezultate i ulili povjerenje”, navela je Harris.

Demokratije u svijetu moraju se ujediniti u borbi protiv izazova kao što su korupcija, nepravda i kršenje ljudskih prava, zaključila je potpredsjednica SAD-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO