WHO imenuje varijante korona virusa po alfabetu

Četiri varijante virusa koje su u javnosti poznate kao britanska, južnoafrička, brazilska i indijska sada dobile slova Alfa, Beta, Gama, Delta.

Istog dana je WHO otkrio nova imena poslije kritika da su imena poput B.1.351, 501I.V2 i 20H / 501I.V2, bila previše složena (EPA - Ilustracija)
Istog dana je WHO otkrio nova imena poslije kritika da su imena poput B.1.351, 501I.V2 i 20H / 501I.V2, bila previše složena (EPA - Ilustracija)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u ponedjeljak donijela odluku da verzije korona virusa nazove slovima grčkog alfabeta u pokušaju da pojednostavi izgovor i izbjegne stigmatizaciju država koje prijave novi soj, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Tako su četiri varijante korona virusa koje je agencija UN smatrala zabrinjavajućima i koje su u javnosti opće poznate kao britanska, južnoafrička, brazilska i indijska sada dobile slova Alfa, Beta, Gama, Delta prema redoslijedu otkrivanja.

Ostale varijante nastavljaju se dalje po alfabetu, dodaju agencije.

Istog dana je WHO otkrio nova imena poslije kritika da su imena poput B.1.351, 501I.V2 i 20H / 501I.V2, bila previše složena.

Španska gripa

Izbor grčkog alfabeta uslijedio je nakon višemjesečnih promišljanja u kojima su stručnjaci razmatrali druge mogućnosti poput grčkih bogova i izmišljenih pseudo-klasičnih imena, prema bakteriologu Marcu Palenu koji je bio uključen u razgovore.

Historijski gledano, virusi su se često povezivali sa lokacijama sa kojih se smatra da su nastali, poput Ebole koja je dobila ime po istoimenoj kongoanskoj rijeci.

Ali, ovo može biti štetno za mjesta i često netačno, kao što je bio slučaj sa takozvanom pandemijom „španske gripe“ 1918. godine čije je poreklo nepoznato, navodi agencija Reuters.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO