Felix Klein: Poređenja koja relativiziraju Holokaust

Neki demonstranti su riječ ‘Jude’ (Jevrej) zamijenili izrazom ‘ungeimpft’ (nevakcinisani), poistovjećujući COVID restrikcije s progonom Jevreja.

Davidova žuta zvijezda viđena je i na protestima u Londonu (NurPhoto/Getty Images)

Njemački komesar za antisemitizam Felix Klein pozvao je vlasti da zaustave demonstrante koji na protestima protiv COVID mjera koriste nacističku žutu zvijezdu, kojom su bili označavani Jevreji tokom Drugog svjetskog rata.

Neki demonstranti su riječ “Jude” (Jevrej) zamijenili izrazom “ungeimpft” (nevakcinisani), poistovjećujući restrikcije vezane za COVID-19 s progonom jevrejskog stanovništva u Evropi.

Davidova žuta zvijezda viđena je i na protestima u Londonu, prenosi Fena, pozivajući se na BBC.

Klein je rekao da se nada da će njemački gradovi slijediti Minhen u zabrani ovog simbola.

‘Poređenja koja relativiziraju Holokaust’

“Ako ljudi na sebe stavljaju takozvane jevrejske zvijezde u znak protesta, na taj način praveći poređenja koja relativiziraju Holokaust, onda bi protiv njih trebalo primijeniti zakonom predviđena sredstva”, rekao je on za list Tagesspiegel.

Nacisti su prisiljavali Jevreje da nose Davidove zvijezde na teritorijama koje su okupirali kako bi razlikovali od ostalih.

Svi oni koji nisu nosili oznaku dobili bi novčanu kaznu, kaznu zatvora ili bi bili pogubljeni.

Demonstranti koji protestiraju protiv COVID restrikcija tvrde da vladajući liberalni establišment krši njihovu ličnu slobodu i preuveličava zdravstveni rizik od koronavirusa.

Čelnik Centralnog vijeća Jevreja u Njemačkoj Josef Schuster rekao je prošle godine da je “neizrecivo” da Nijemci porede restrikcije protiv korona virusa sa zločinima Trećeg Reicha.

Izvor: Agencije