U pet dana u Indiji se korona virusom zarazio 1,57 milion ljudi

Indija je izvijestila o još jednom rekordnom dnevnom porastu slučajeva korona virusa, s ukupno novih 1,57 miliona zaraženih od ponedjeljka.

Medicinski stručnjaci kažu da je stvarni opseg zaraženih COVID-om 19 u Indiji pet do 10 puta veći od službenog (EPA)

Indija je u petak izvijestila o još jednom rekordnom dnevnom porastu slučajeva korona virusa, s ukupno novih 1,57 miliona zaraženih od ponedjeljka, dok stopa cijepljenja u zemlji dramatično pada zbog nedostatka cjepiva i problema s prevozom.

Kako se smrtonosni drugi val COVID-a 19 u Indiji nastavlja nesmetano, ukupno je 21,49 miliona slučajeva, a zaraze se šire iz prenapučenih gradova u udaljena ruralna područja u kojima živi gotovo 70 posto od 1,3 milijarde stanovnika, prenosi Hina.

Zemlja je u petak izvijestila o rekordnih 414.188 novozaraženih, dok je smrtnost od COVID-a 19 porasla za 3.915, čime se broj umrlih povećao na 234.083 ljudi.

Medicinski stručnjaci kažu da je stvarni opseg zaraženih COVID-om 19 u Indiji pet do 10 puta veći od službenog.

Premijer Narendra Modi često je kritiziran zbog toga što nije prije počeo suzbijati drugi val, nakon što su posljednjih sedmica na vjerskim festivalima i političkim skupovima sudjelovali deseci hiljada ljudi.

Festivali i politički skupovi bili su “događaji super širenja” zaraze.

Kašnjenje u cijepljenju

Modijeva vlada kritizirana je i zbog kašnjenja u programu cijepljenja u zemlji, za koji medicinski stručnjaci kažu da je jedina nada Indije da kontrolira drugi val COVID-a 19.

List Hindustan Times u petak je uputio zahtjev: “Ubrzajte proizvodnju cjepiva, stavite drugi val pandemije pod kontrolu”

Iako je Indija najveći svjetski proizvođač cjepiva, bori se da proizvede dovoljno doza da zaustavi val COVID-a 19.

Modi je naglasio da indijske države moraju nastaviti povećavati stopu cijepljenja. Iako je zemlja primijenila najmanje 157 miliona doza cjepiva, stopa inokulacije zadnjih je dana naglo pala.

“Nakon što smo postigli stopu od oko četiri miliona dnevno, sada padamo na 2,5 miliona dnevno zbog nestašice cjepiva”, rekao je za list Mint Amartya Lahiri, profesor ekonomije sa Univerziteta Britanske Kolumbije.

“Cilj od pet miliona dnevno donja je granica onoga čemu moramo težiti, jer čak i pri toj stopi trebat će nam godina da svi dobiju obje doze cjepiva. Situacija je nažalost vrlo mračna”, upozorio je Lahiri.

Iako sjeverna i zapadna Indija nose najveći teret bolesti, udio pet južnih država u dnevnom porastu zaraza u zemlji porastao je s 28 posto na 33 posto u prvih sedam dana maja, pokazuju podaci.

U gradu Chennaiju na jugu zemlje, u četvrtak je bilo slobodan samo jedan od stotinu kreveta s potporom za kisik i dva od stotinu kreveta na odjelima za intenzivnu njegu, sa stope slobodnih mjesta od preko 20 posto prije dvije sedmice, pokazuju vladini podaci.

Prevoz bolesnika

Sveprisutne autorikše na tri kotača u New Delhiju postale su improvizirana kola hitne pomoći za prevoz pacijenata s COVID-om 19.

“Svi se moramo međusobno pomagati u ovom trenutku nužnosti izlaska iz ove situacije”, rekao je vozač autorikše Raj Kumar, koji nosi zaštitno odijelo. Između njega i putnika straga je plastična pregrada.

“Ako svi ostanu kod kuće jer se boje, ko će onda pomoći onima koji su u nevolji?”, dodao je.

Nekoliko indijskih država uvelo je različite nivoe ograničenja kako bi se pokušala zaustaviti zaraza, ali savezna vlada ne želi uvesti nacionalno zatvaranje.

“U ovakvim trenucima ljudi traže neki znak da političari slušaju … ovo što se danas događa je izdaja nade i udarac snu o modernoj naprednoj Indiji”, ustvrdio je kolumnist Vir Sanghvi u listu Hindustan Times.

“Na kraju ćemo pobijediti COVID. Ali do tada će još hiljade izgubiti život”, zaključio je.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO