Kina otvara sjevernu stranu Mont Everesta za 38 planinara

Planinari će se morati testirati, prolaziti kroz redovne provjere tjelesne temperature, koristiti kisik iz boce i biti na četiri metara od narednog alpiniste.

Nepal i Kina su zatvorili planinu za strane penjače zbog pandemije (EPA)
Nepal i Kina su zatvorili planinu za strane penjače zbog pandemije (EPA)

Kina je otvorila sjevernu stranu Mont Everesta za 38 planinara koji će biti testirani na COVID-19 i morat će da održavaju distancu tokom penjanja na najviši vrh na svijetu, prenio je AP.

Nepal i Kina su zatvorili planinu za strane penjače zbog pandemije, a Nepal je ove sezone ipak dozvolio strancima da se penju, uprkos porastu broja oboljelih, i najmanje jedan alpinista, Norvežanin, je potvrdio prošlog mjeseca da se zarazio COVID-om 19, prenosi Tanjug.

Nepalski aplinisti su negirali da je izbilo bilo kakvo žarište na planini, citirajući da su prijavljeni samo slučajevi visinske bolesti i ostalih simptoma povezanih sa hladnim, oštrim uslovima gdje su bili zbijeni jedni uz druge u šatorima.

Ove sedmice, Nepal je obustavio sve letove kao dio striktnih mjera Katmandua zbog suzbijanja širenja korona virusa.

Striktne mjere

Sa druge strane, Kina, gdje je u velikoj mjeri zaustavljena lokalna transmisija, održala je restriktivne mjere, kao što su zdravstvene provjere i u stanju je privravnosti kada je riječ o “uvezenim” COVID-19 slučajevima.

Planinari koji su dobili kineske dozvole za penjanje na Mont Everest, moraju da dođu iz kineskih dijelova i da pokažu da su zdravi, prije nego što krenu u pohod na vrh, naveli su danas kineski državni mediji.

Oni će morati da prolaze kroz redovne provjere tjelesne temperature, da koriste kisik iz boce i da budu na četiri metara od narednog alpiniste.

Podijelit će im se maske, toplomjeri i sredstvo za dezinfekciju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO