Mađarska će proizvoditi kineske vakcine protiv korona virusa

Fabrika za proizvodnju vakcina koja se gradi u Mađarskoj bit će pogodna i za proizvodnju kineske vakcine protiv korona virusa.

Mađarska je jedina članica Evropske unije koja vakciniše stanovništvo kineskim Sinopharmom, a odobrila je i rusku vakcinu Sputnjik V. (EPA)

Mađarska i Kina dogovorile su se da fabrika za proizvodnju vakcina koja se gradi u Mađarskoj bude pogodna i za proizvodnju kineske vakcine protiv korona virusa, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Ovaj dogovor će dati Mađarskoj veliku stratešku prednost, rekao je Szijjarto poslije razgovora sa kineskim kolegom Wangom Yijem, prenosi MTI, piše Tanjug.

“Mađarska i Kina su strateški partneri od 2017. godine. Ako neko ima bilo kakve sumnje, proteklih par mjeseci su pokazali koliko je Mađarska imala korist od strateške saradnje. Njen uspjeh može da se mjeri spašavanjem velikog broja ljudskih života”, rekao je Szijjarto u Kini.

Planirana mađarska fabrika vakcina bit će opremljena za proizvodnju kineskih vakcina protiv korona virusa kao i za lokalne vakcine.

Gotovo 195 miliona dolara za fabriku

Mađarska je jedina članica Evropske unije koja vakciniše stanovništvo kineskim Sinopharmom, a odobrila je i rusku vakcinu Sputnjik V. Niti jednu od tih vakcina nije odobrio medicinski regulator bloka 27 članica, prenosi Hina.

Vlada premijera Viktora Orbana u decembru je najavila da planira izgraditi fabriku vakcina.

Mađarska je namijenila 55 milijardi forinti (193,04 miliona američkih dolara) za izgradnju postrojenja kojim bi Mađarska trebala biti samodostatna u proizvodnji vakcina od kraja 2022. godine, izvijestio je MTI.

Zemlja s deset miliona stanovnika vakcinisala je do ponedjeljka 5.146.949 ljudi, od kojih je više od 3,6 miliona ljudi primilo dvije doze, objavila je vlada.

Izvor: Agencije