Ministar: Malta je vakcinisanjem postigla imunitet krda

Mali mediteranski otok u prosjeku je protekle sedmice imao po tri nova slučaja zaraze virusom dnevno, sa stopom pozitivnih testova od 0.2 posto.

Vakcinisanje je trenutno dostupno svim stanovnicima Malte iznad 16 godina (EPA)

Malta je vakcinisala 70 posto svoje odrasle populacije s barem jednom dozom vakcine protiv COVID-a 19 te je tako postala prva zemlja Evropske unije koja je postigla takozvani imunitet krda, rekao je u ponedjeljak malteški ministar zdravstva Chris Fearne, prenosi Hina.

Mali mediteranski otok u prosjeku je protekle sedmice imao po tri nova slučaja zaraze virusom dnevno, sa stopom pozitivnih testova od 0.2 posto. Dva nova slučaja prijavljena su u ponedjeljak.

“Svakih pet sekundi se daje jedna vakcina”, rekao je Fearne na konferenciji za medije. “42 posto odrasle populacije primilo je dvije doze.”

Vakcinisanje je trenutno dostupno svim stanovnicima Malte iznad 16 godina, a Fearne je rekao da bi djeca iznad 12 godina trebala primiti vakcinu jednom kad za to evropske zdravstvene vlasti daju zeleno svjetlo.

Radno vrijeme restorana produženo do ponoći

Također je rekao da će obavezno nošenje maski na otvorenom biti ukinuto 1. jula za vakcinisane ljude, sve dok virus ostane na niskim razinama.

Zdravstvene vlasti su ranije najavile da nošenje maski više neće biti obavezno na plažama od 1. juna.

U ponedjeljak, ograničenja u teretanama i na bazenima su ukinuta, dok je radno vrijeme restorana produženo do ponoći.

Prethodno su ugostiteljski objekti morali biti zatvoreni do 5 popodne.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada