Indija traži da se varijanta COVID-a 19 ne zove ‘indijska’

Vlada Indije traži od društvenih mreža da se ukloni sadržaj koji se odnosi na formulaciju ‘indijska varijanta’ korona virusa, budući da ni WHO ne navodi taj naziv.

Indija je teško pogođena novom varijantom od kraja marta i sada je na drugom mjestu nakon SAD-a po ukupnom broju infekcija (EPA)
Indija je teško pogođena novom varijantom od kraja marta i sada je na drugom mjestu nakon SAD-a po ukupnom broju infekcija (EPA)

Vlada Indije naredila je kompanijama društvenih mreža da uklone sav sadržaj koji se odnosi na formulaciju “indijska varijanta” COVID-a 19.

Ministarstvo za informacione tehnologije saopćilo je da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) registrovala varijantu kao B.1.617 i da je svaka referenca na Indiju lažna, prenosi BBC, piše Tanjug.

Uputstvo kompanijama za društvene mreže izdano je u petak vladinim nalogom Ministarstva elektronike i informacione tehnologije. Dokument nije objavljen u javnosti, ali su ga pribavile novinske agencije.

Od platformi je zatraženo da “odmah uklone sav sadržaj koji imenuje, odnosi se ili podrazumijeva ‘indijsku varijantu’ korona virusa”, navodi BBC pozivajući se na indijske medije.

Korišteni geografski izrazi

U tekstu uputstva se kaže da WHO “ni u jednom svom izvještaju nije povezala pojam ‘indijska varijanta’ sa varijantom B.1.617 korona virusa”.

Jedan izvršni direktor društvenih mreža rekao je Reutersu da bi bilo izuzetno teško ukloniti sve reference na “indijsku varijantu”.

B.1.617, zaraznija varijanta, prvi put je otkrivena u Indiji prošle godine i proširila se na desetine zemalja. Određeni broj država strogo je ograničio dolaske iz Indije.

Geografski izrazi korišteni su za opisivanje niza drugih varijanti, uključujući britansku i brazilsku.

Kritike indijske vlade

Indijska vlada suočava se s kritikama zbog rukovođenja odgovorom na pandemiju, a, prošlog mjeseca izazvala je negativne reakcije nakon što je naredila Twitteru da ukloni postove koji kritikuju neke od njenih akcija tokom pandemije.

Zemlja je teško pogođena novom varijantom od kraja marta i sada je na drugom mjestu nakon SAD-a po ukupnom broju infekcija, sa više od 26 miliona zaraženih, prema istraživanju Univerziteta Johns Hopkins.

Smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om 19 blizu je 300.000, što je iza SAD i Brazila, iako neki stručnjaci smatraju da bi taj broj u Indiji mogao biti znatno veći.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO