Dogovor unutar EU-a o digitalnim certifikatima za putovanja

Prihvatanjem certifikata države članice Evropske unije su se obavezale da će se uzdržati od nametanja dodatnih ograničenja putovanja.

Dogovor je postignut nakon četiri runde pregovora Evropskog parlamenta i zemalja članica Unije (EPA)

Evropski parlament i Vijeće Evropske unije postigli su dogovor o uvođenju digitalnih certifikata za građane EU-a koji bi od juna trebali olakšati putovanja unutar Unije.

Dogovor je postignut nakon četiri runde pregovora EP-a i zemalja članica EU-a, a na osnovu prijedloga Evropske komisije da se uvedu digitalni certifikati koji će “otvoriti granice”, koje će priznavati sve zemlje članice i koji će se odnositi na informacije o vakcinaciji, posjedovanju antitijela ili negativog PCR testa.

U Briselu navode da je ovim dogovorom otvoren put da “zajednički evropski digitalni certifikati budu spremni od juna i po zakonskim, i po tehničkim uslovima”, prenosi Tanjug.

Usklađivanje s certifikatima trećih zemalja

U EP-u navode da su se prihvatanjem certifikata države članice EU-a obavezale da će se uzdržati od nametanja dodatnih ograničenja putovanja, kao što su dodatna ispitivanja ili karantin, osim ako nisu neophodna za zaštitu javnog zdravlja.

Evropska komisija se obavezala da mobilizira 100 miliona eura u okviru Mehanizma za hitnu podršku kako bi podržala dostupnost pristupačnih testova.

U proceduri je i prijedlog usklađivanja digitalnih zelenih certifikata s certifikatima trećih država, a Vijeće EU-a je pozvalo zemlje članice da u međuvremenu priznaju certifikate o vakcinaciji koje su izdale treće zemlje.

Izvor: Agencije