WHO: Indijska varijanta korona virusa izaziva globalnu zabrinutost

WHO je saopćila da je dominantna varijanta B.1.617 prvi put identificirana u Indiji prošlog decembra, iako je ranija verzija zabilježena u oktobru 2020.

Radi se o varijanti koja izaziva zabrinutost na globalnoj razini (EPA)

Virusna varijanta B.1.617 koja se prvi put pojavila u Indiji prošle godine izaziva globalnu zabrinutost, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi Hina.

“Radi se o varijanti koja izaziva zabrinutost na globalnoj razini”, izjavila je na sastanku Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za COVID-19. “Postoje neke dostupne informacije koje upućuju na povećanu prenosivost.”

Broj novozaraženih i preminulih od korona virusa u Indiji se u ponedjeljak približio dnevnom rekordnom iznosu zbog čega se vlada premijera Narendre Modija poziva da zatvori drugu najmnogoljudniju zemlju na svijetu.

Prikupljanje sredstava za Indiju

WHO je saopćila da je dominantna varijanta B.1.617 prvi put identificirana u Indiji prošlog decembra, iako je ranija verzija zabilježena u oktobru 2020.

Ova se varijanta već proširila u druge države, a mnoge su zemlje odlučile blokirati ili ograničiti dolaske iz Indije.

Van Kerkhove je naglasila da će o toj varijanti i njezinim trima verzijama više informacija biti dostupno u utorak.

Čelnik WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekao je da Fondacija Svjetske zdravstvene organizacije pokreće kampanju pod nazivom “Zajedno za Indiju” u svrhu prikupljanja sredstava za opskrbu kisikom i nabavu lijekova i zaštitne opreme za zdravstvene djelatnike.

Izvor: Agencije