PHE: Jedna doza AstraZeneca vakcine smanjuje rizik od smrti za 80 posto

Državna agencija za javno zdravstvo Engleske objavila je da se studija o zaštiti od smrtnosti koju pruža AstraZenecina vakcina zasniva na stvarnim podacima.

Zaštita od smrtnosti koju pruža vakcina Pfizer-BioNTech povećana je na 69 posto za one koji su primili drugu dozu najmanje sedam dana prije nego što su bili pozitivni (Reuters)

Prema podacima o primjeni AstraZenecine vakcine, jednom dozom postiže se 80 posto manji rizik od smrti uzrokovane korona virusom, saopćilo je javno zdravstvo Engleske (PHE).

Naglašeno je i da nova analiza pokazuje da se zaštita od smrti vakcinom Pfizer-BioNTech povećava s približno 80 posto nakon prve doze na 97 posto nakon druge doze.

Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) objavila je da se studija o zaštiti od smrtnosti koju pruža AstraZenecina vakcina zasniva na stvarnim podacima, prenosi Hina.

Istraživanjem su uzeti u obzir simptomatski slučajevi bolesti COVID-a 19 otkriveni između decembra i aprila te preminuli u roku od 28 dana od pozitivnog testa s obzirom na status vakcinisanja.

“S obzirom na ponudu i odabir vakcina protiv korona virusa, jedna doza bilo koje vakcine približno pruža zaštitu od 80 posto od smrti”, navedeno je u saopćenju PHE-a.

Zaštita od Pfizerove vakcine

Zaštita od smrtnosti koju pruža vakcina Pfizer-BioNTech povećana je na 69 posto za one koji su primili drugu dozu najmanje sedam dana prije nego što su bili pozitivni. Uzimajući u obzir početnu procjenu zaštite od zaraze korona virusom, radi se o 97 postotnoj efikasnosti vakcina, saopćila je PHE.

Premijer Boris Johnson trebao bi potvrditi daljnje ublažavanje mjera zatvaranja u Engleskoj, čemu je djelimično doprinijelo brzo uvođenje vakcina u državu.

Analizirajući drugi skup podataka, PHE je napomenuo da se procjenjuje da dvije doze Pfizerove vakcine smanjuju rizik od hospitalizacije za 93 posto za ljude starije od 80 godina.

Izvor: Agencije