Merkel zahtijeva od Putina da smanji trupe oko Ukrajine

U telefonskom razgovoru s predsjednikom Rusije, njemačka kancelarka pokrenula je i pitanje zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Angela Merkel traži od Vladimira Putina da smanji nagomilavanje trupa oko Ukrajine zbog smirivanja situacije (EPA)
Angela Merkel traži od Vladimira Putina da smanji nagomilavanje trupa oko Ukrajine zbog smirivanja situacije (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel zahtijevala je u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da Rusija smanji svoje nedavno nagomilane vojne trupe u blizini istočne Ukrajine, navodi se u saopćenju njemačke vlade.

Merkel je, također, pokrenula pitanje zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je trenutno bolestan u zatvoru i koji zahtijeva pristup nezavisnom medicinskom tretmanu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Smiriti situaciju’

“Između ostalog, razgovor je bio i o pojačanom ruskom vojnom prisustvu u okolini istočne Ukrajine. Kancelarka je zahtijevala da ovo nagomilavanje bude smanjeno radi smirivanja situacije”, navedeno je, između ostalog, u saopćenju.

Ruski predsjednik je u telefonskom razgovoru s kancelarkom izrazio zabrinutost zbog eskalacije tenzija u Donbasu i optužio je Ukrajinu za provokativnu akciju u toj regiji, u kojoj vladaju pobunjenici koje podržavaju ruske snage.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO