Njemačka: Nema rizika od druge doze drugog proizvođača

Ako se druga doza vakcine protiv korona virusa pokaže neefikasnom, treća doza može biti efikasna, kažu iz njemačkog savjetodavnog odbora.

U toku su studije koje uključuju miješanje doza vakcine (EPA)
U toku su studije koje uključuju miješanje doza vakcine (EPA)

Njemački savjetodavni odbor ne vidi nedostatke ili rizike da se mlađima koji su dobili prvu dozu AstraZenecine vakcine protiv COVID-19 da druga doza alternativnog proizvođača, izjavila su dva njegova člana.

“Niko iz imunološke perspektive ne očekuje da će biti lošije dobiti drugu dozu neke druge vakcine”, rekla je Marianne Roebl-Mathieu, članica stalnog odbora za vakcinaciju, na online brifingu.

Ako se druga doza pokaže neefikasnom, treća doza može biti efikasna, navela je Roebl-Mathieu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U toku istraživanje o ‘miješanju doza’

Njen kolega u komisiji Christian Bogdan rekao je da nije vidio dokaze koji povezuju druge vakcine s rijetkim poremećajima zgrušavanja krvi.

U toku su studije koje uključuju miješanje doza vakcine.

Njemački komitet preporučio je prošle sedmice da ljudi mlađi od 60 godina koji su primili jednu dozu vakcine AstraZeneca trebaju dobitivdrugu dozu druge vakcine, nakon izvještaja o rijetkim neželjenim efektima zgrušavanja krvi.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO