WHO ne očekuje promjene u novoj procjeni za AstraZenecu

Svjetska zdravstvena organizacija očekuje da će u srijedu ili četvrtak regulatorno tijelo donijeti novu procjenu za vakcinu protiv korona virusa.

Neke zemlju su privremeno zaustavile ili ograničile upotrebu AstraZenece, nakon nekoliko slučajeva pojave krvnih ugrušaka (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) očekuje da neće biti razloga za promjenu njene ranije procjene da su koristi vakcine AstraZeneca protiv COVID-19 veće od bilo kakvih rizika, izjavio je u utorak zvaničnik regulatornog tijela WHO-a Rogerio Gaspar.

“WHO pažljivo proučava najnovije podatke, zajedno s evropskim i drugim regulatorima, koji se odnose na izvještaje o pojavi krvnih ugrušaka kod ljudi koji su primili vakcinu AstraZeneca“, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Gaspar očekuje da će u srijedu ili četvrtak regulatorno tijelo donijeti novu procjenu, ali da ne vjeruje da će biti razloga da se promijeni preporuka koja je ranija data, a prema kojoj koristi od upotrebe ove vakcine prevazilazi bilo kakav rizik.

Neke zemlju su privremeno zaustavile ili ograničile upotrebu AstraZenece, nakon nekoliko slučajeva pojave krvnih ugrušaka.

Njemačka će rezervirati upotrebu AstraZenecine vakcine samo za osobe starije od 60 godina, objavila su u utorak regionalna i savezna ministarstva zdravstva.

‘Trideset slučajeva ugrušaka na 18,1 miliiona doza’

 

Britanska agencija za lijekove ranije je saopćila da je identificirala 30 slučajeva pojave ugrušaka krvi kod osoba koje su dobile vakcinu AstraZenece, ukazujući da prednosti vakcinacije nadvladavaju taj “veoma mali“ rizik.

Agencija je precizirala na svom sajtu da je do 24. marta, nakon 18,1 miliona datih doza vakcine protiv korona virusa, primila prijave o 22 slučaja cerebralne venske tromboze i još osam drugih.

Od tih 30 slučajeva, sedam je završilo smrtnim ishodom, navela je britanska agencija u saopćenju proslijeđenom AFP-u.

Izvor: Agencije