Evropska komisija: Do jula ćemo imati dovoljno vakcina

Evropska unija je odredila cilj od 70 posto vakcinisanog odraslog stanovništva do kraja ljeta, oslanjajući se na velik porast pošiljki vakcina koji će ubrzati kampanje vakcinisanja.

Unija očekuje da će u drugom kvartalu ove godine stići više od 400 miliona doza vakcina (EPA)

Evropska unija će do sredine jula uspjeti proizvesti dovoljno vakcina da postigne svoj cilj imunizacije 70 posto odraslog stanovništva, izjavio je Thierry Breton, evropski komesar i čelnik radne grupe za vakcine EU-a.

Unija je odredila cilj od 70 posto vakcinisanog odraslog stanovništva do kraja ljeta, oslanjajući se na velik porast pošiljki vakcina koji će ubrzati kampanje vakcinisanja, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Uvjereni smo da ćemo uspjeti proizvesti dovoljnu količinu vakcina kako bismo postigli cilj kolektivnog imuniteta, što znači 70 posto odrasle populacije vakcinisane do sredine jula”, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište u razgovoru za grčke dnevne novine To Vima.

Najveći svjetski dogovor o nabavci vakcina

Evropska komisija je ranije ove sedmice objavila da očekuje unutar nekoliko dana dovršiti najveći svjetski dogovor o nabavci vakcina, čime će osigurati do 1,8 milijardi doza Pfizerove vakcine za period od 2021. do 2023. godine.

Breton je kazao kako će se očekuje da će u drugom kvartalu ove godine stići više od 400 miliona doza vakcina.

“Članice se moraju početi pripremati za ubrzanje vakcinisanja”, poručio je.

Dodao je da se proizvodnja vakcina u Evropi svakog mjeseca udvostručuje u 53 pogona za proizvodnju, pa da će do kraja godine godišnja proizvodnja narasti na tri milijarde doza.

Izvor: Agencije