EK predlaže pravni okvir za umjetnu inteligenciju

Povjerenje u umjetnu inteligenciju je imperativ, a ne tek zgodna opcija, kaže izvršna potpredsjednica Evropske komisije Margrethe Vestager.

Umjetna inteligencija je sredstvo, a ne cilj, kazao je evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton (EPA)

Evropska komisija je predložila novi pravni okvir za umjetnu inteligenciju, koji bi trebao pojačati povjerenje korisnika, jamčiti sigurnost i poštovanje temeljnih prava i potaknuti ulaganja i inovacije u tom području.

“Povjerenje u umjetnu inteligenciju je imperativ, a ne tek zgodna opcija. Ovo su važni propisi kojima Evropska unija predvodi razvoj novih globalnih normi, koje će biti jamstvo povjerenja u umjetnu inteligenciju. Postavljajući standarde, možemo otvoriti put razvoju etične tehnologije u svijetu i pri tome očuvati konkurentnost EU-a”, izjavila je izvršna potpredsjednica EK-a Margrethe Vestager, prenosi Hina.

Nova Uredba o umjetnoj inteligenciji Evropljanima će biti jamstvo povjerenja u ono što umjetna inteligencija nudi.

Procjena stepena rizika

“Umjetna inteligencija je sredstvo, a ne cilj. Postoji već desetljećima, ali zahvaljujući računarskoj snazi, dosegla je nove mogućnosti. To znači veliki potencijal u najrazličitijim područjima kao što su zdravlje, saobraćaj, energetika, poljoprivreda, turizam ili kibernetička sigurnost”, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton.

Nova pravila direktno će se primjenjivati na isti način u svim državama članicama na temelju definicije umjetne inteligencije koja je prilagođena budućim okolnostima.

U njihovoj je izradi korišten pristup koji se temelji na procjeni stepena rizika.

Tako će neprihvatljiv rizik predstavljati sistemi koji se smatraju jasnom prijetnjom sigurnosti, sredstvima za život i pravima ljudi i bit će zabranjeni.

To obuhvata sisteme ili aplikacije umjetne inteligencije koji manipuliraju korisnikovim ponašanjem kako bi zaobišli njegovu volju (igračke s glasovnom pomoći koje potiču opasno ponašanje maloljetnika) i sisteme koji državama omogućuju “društveno vrednovanje”.

Upotreba u kritičnoj infrastrukturi

Kao visokorizični smatrat će se sistemi umjetne inteligencije koji obuhvataju tehnologiju koja se upotrebljava u kritičnoj infrastrukturi (saobraćaj), onu koja može ugroziti život i zdravlje građana u strukovnom obrazovanju ili osposobljavanju te onu koje osobi može odrediti pristup obrazovanju i usmjeriti profesionalni život ( bodovanje ispita).

U visokorizičine spada i primjena umjetne inteligencije u robotski potpomognutim hirurškim zahvatima, u zapošljavanju, kadrovskom upravljanju i pristupu samozapošljavanju (softver za razvrstavanje životopisa u postupcima zapošljavanja), u osnovnim privatnim i javnim uslugama (ocjenjivanje kreditne sposobnosti koje građanima može uskratiti mogućnost da podignu kredit), provođenju zakona gdje se može kositi s temeljnim pravima građana (evaluacija pouzdanosti dokaza), upravljanju migracijama, azilom i granicama (provjera vjerodostojnosti putnih isprava).

Izvor: Agencije