Sukob policije i demonstranata u Berlinu

Oko 8.000 građana okupilo se u Berlinu u znak protesta protiv mjera uvedenih u cilju suzbijanja širenja novog korona virusa.

Privedeno je više od 150 osoba (EPA)
Privedeno je više od 150 osoba (EPA)

Dok je parlament razmatrao zakon o većim ovlastima Vlade u okviru borbe protiv trećeg talasa pandemije, na ulicama glavnog grada Njemačke okupilo se oko 8.000 demonstranata.

Malo ko je nosio zaštitne maske i poštivao mjere fizičke distance.

Demonstranti su nosili transparente s kritikama mjera koje je Vlada poduzela u borbi protiv epidemije, a na nekima je pisalo: “Mir, sloboda, demokratija” te “Merkel & Co = veleizdaja”.

Policija je intevenirala jer se okupljeni nisu pridržavali epidemioloških mjera, prenosi Anadolija.

Sigurnosne snage su koristile biber sprej, a i privedeno je više od 150 osoba.

Tokom protesta poduzete su opsežne sigurnosne mjere, a pojedini demonstranti su bacali boce na policiju.

Policija je intevenirala jer se okupljeni nisu pridržavali epidemioloških mjera (EPA)

Iz berlinske policije saopćeno je da je grupa demonstranata napala policiju u parku Tiegarten. Područje oko Bundestaga i ureda kancelarke bilo je zatvoreno za saobraćaj.

Zakon o jedinstvenom uvođenju mjera

Bundestag je u srijedu prihvatio promjene zakona o zaštiti od zaraza koji centralnim njemačkim vlastima omogućava uvođenje mjera u borbi protiv pandemije korona virusa na području čitave zemlje, što je do sada bilo u nadležnosti saveznih pokrajina, prenosi agencija Hina.

Promjene zakona omogućavaju centralno uvođenje tzv. pandemijske kočnice u slučaju nužde u okruzima u kojima sedmodnevna incidencija tri uzastopna dana prelazi vrijednost od 100.

Mjere sadrže zabranu kretanja u razdoblju između 22 i 5 sati, ograničenje rada maloprodaje te smanjenje kontakata na najmanju moguću mjeru. Šetnja ili trčanje dopušteni su do ponoći. Trgovinama će do incidencije od 150 biti omogućena prodaja kroz “Click&Meet” postupak kojim se kupac naručuje u trgovini.

Zakonske promjene, koje su za sada ograničene do kraja juna, omogućavaju i obavezno uvođenje online nastave kod prelaska incidencije od 165. Kućanstvima je dozvoljen posjet samo jedne osobe koja ne pripada tom kućanstvu.

Mjere sadrže zabranu kretanja u razdoblju između 22 i 5 sati, ograničenje rada maloprodaje te smanjenje kontakata na najmanju moguću mjeru (EPA)

Rad od kuće

U isto vrijeme su poslodavci dužni omogućiti rad od kuće, a zaposlenicima koji dolaze na posao pružiti mogućnost testiranja na korona virus barem jednom sedmice.

Do sada je uvođenje mjera u borbi protiv pandemije bilo u nadležnosti saveznih pokrajina. No savezna Vlada je bila nezadovoljna implementacijom mjera dogovorenih između saveznih i pokrajinskih vlasti pa je ustrajala na jedinstvenom pristupu.

Promjenu zakona je izglasala vladina demokršćansko-socijaldemokratska većina u Bundestagu. Stranke opozicije su bile protiv ili su se suzdržale od glasanja.

Zakon bi još sutra trebao prihvatiti i dom saveznih pokrajina Bundesrat čime bi teoretski na snagu mogao stupiti u subotu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO