Istraživanje: Više od 18.000 izbjegličke djece nestalo u Evropi u posljednje tri godine

Njemačke vlasti su u januaru ove godine također saopštile da znaju za vijetnamske bande koje trguju ljudima.

Najčešće nestaju djeca porijeklom iz Avganistana, a zatim iz Maroka i Alžira, pokazuju istraživanja (Marko Jurinec/PIXSELL)

Više od 18.000 izbjegličke djece koja su se domogla Evrope nestalo je u posljednje tri godine, pokazalo je novo istraživanje.

Prema analizi novinarske grupe “Izgubljeni u Evropi” [Lost in Europe], u kojoj sarađuju reporteri londonskog The Guardiana, holandskog servisa VPRO, njemačkog RBB-a i drugih medija, od 2018. do 2020. godine u Evropi je nestalo 18.292 djece koja su stigla kao “maloljetne izbjeglice bez pratnje” i za koju su bile nadležne institucije evropskih država, prenosi novinska agencija Beta pozivajući se na Douche Welle (DW).

Moguće je da je i više djece nestalo, jer između država postoje velike razlike u obradi podataka. Francuska, Danska i Rumunija ne prikupljaju podatke te vrste, dok Bugarska ne pravi razliku između maloljetnika koji dolaze sa starateljima i onih koji dođu sami.

Evropska komisija zna za te probleme, navodi agencija. Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson navodi da je Brisel ukazivao članicama EU-a da “moraju da preduzmu više protiv nestanaka izbegle djece, između ostalog, boljim prikupljanjem podataka”.

Predstavnica međunarodne organizacije za dječija prava ECPAT Verena Keck vjeruje da je pravi broj djece kojoj se u Evropi gubi trag zapravo mnogo veći. Ona kritikuje EU što se ne bavi tim problemom zajednički, i što ne postoji centralni registar nestalih.

“Za djecu i omladinu ovo može da ima fatalne posljedice, jer mogu da dođu u situaciju u kojoj su izrabljivani. A ako niko ne zna da su nestali, niko ih i ne traži”, navodi Keck.

Bande koje trguju ljudima

Vijetnamsku djevojčicu koja je nestala iz njemačkog državnog doma za djecu, u pokrajini Brandenburg, policija je poslije nekoliko mjeseci slučajno pronašla tokom pretresa stana u Berlinu. Djevojčica je živjela sa vijetnamskim parom koji je ilegalno prodavao drogu i cigarete. Djevojčica je bila primorana da radi u manikir studiju za 300 eura mesečno, da prodaje cigarete i da isporučuje narkotike.

U Njemačkoj je u poslednje tri godine prijavljeno 7.806 nestanaka djece, od kojih 724 još nije pronađeno. Najčešće nestaju djeca porijeklom iz Avganistana, a zatim iz Maroka i Alžira.

Poseban problem predstavlja loše vođena statistika. Njemački Savezni ured za kriminalistiku, zadužen za registar nestalih, priznaje da neka izbeglička djeca budu registrovana više puta kao nestala, dok druga budu izostavljena.

Europol je još 2016. upozoravao na kriminalne mreže koje iskorištavaju djecu koja sama izbjegnu u Evropu.

Njemačke vlasti su u januaru ove godine također saopštile da znaju za vijetnamske bande koje trguju ljudima.

Izvor: Agencije