Merkel traži veća ovlaštenja zbog COVID-a

Njemačka kancelarka pozvala je zastupnike u Bundestagu da usvoje zakon kojim bi se spriječilo preopterećenje zdravstvenog sistema zemlja.

Angela Merkel: Treći val pandemije korona virusa nas je čvrsto stegao (EPA)
Angela Merkel: Treći val pandemije korona virusa nas je čvrsto stegao (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel apelirala je na zastupnike u saveznom parlamentu da odobre nova ovlaštenja koja bi joj omogućila da uvede restriktivne mjere i policijski sat u oblastima gdje je veliki broj zaraženih od korona virusa, rekavši da je većina Nijemaca za striktnije mjere.

“Treći val pandemije nas je čvrsto stegao”, rekla je ona, čiji su govor u Bundestagu prekinuli zastupnici krajnje desničarske Alternative za Njemačku (AfD), koja se protivi lockdownu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Medicinari na intenzivnoj njezi šalju poziv za pomoć, jedan za drugim. Ko može ignorirati njihove molbe?”, upitala je Merkel.

‘Situacija je veoma ozbiljna’

Pozvala je parlament da usvoji nacrt zakona kojim bi se uvele hitne blokade u slučaju naglog porasta broja oboljelih od korona virusa te spriječilo preopterećenje zdravstvenog sistema zemlje, prenosi Anadolija.

“Situacija je ozbiljna, veoma ozbiljna, i moramo je shvatiti kao takvu. To se ne može zaobići. Moramo zaustaviti ovaj treći val pandemije, a da bismo to postigli, moramo bolje kombinirati snage federalnih, državnih i lokalnih vlada”, izjavila je Merkel.

Da bi nacrt zakona bio usvojen potrebno je odobrenje ne samo Donjeg doma parlamenta, kojem se Merkel obratila u petak, već i Gornjeg doma.

Obraćanje kancelarke uslijedilo je nakon što je u toj zemlji za 24 sata zabilježeno više od 25.000 novih slučajeva zaraze korona virusom te 247 smrtnih slučajeva.

Takozvani pandemijski zakon, koji je Merkel predložila, primjenjivao bi se u regijama s više od 100 novih slučajeva sedmično na 100.000 stanovnika.

Glasanje o zakonu iduće sedmice

U Njemačkoj se o mjerama zatvaranja odlučuje na državnom nivou, a mnogi su posljednjih mjeseci izrazili frustraciju i zbunjenost dok su guverneri različito tumačili pravila dogovorena sa saveznom vladom, uprkos sličnoj stopi zaraze u sedam dana.

Prema zakonu, savezne pokrajine bi mogle slobodno postavljati fleksibilnija pravila u regijama s manje od 100 novih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Sedmodnevni prosjek broja novih zaraza na 100.000 stanovnika porastao je na 160, pokazuju podaci Instituta za zarazne bolesti “Robert Koch” (RKI).

Donji dom parlamenta trebao bi iduće sedmice glasati o novom zakonu, nakon čega se očekuje glasanje Gornjeg doma.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO