Erdogan: Turska podržava jedinstvo Libije i njenu obnovu

Premijer privremene vlade Libije i turski predsjednik potvrdili su više novih ugovora i posvećenost pomorskom sporazumu iz 2019. godine kojem se protive Grčka i Kipar.

Dva zvaničnika potvrdila posvećenost ranije potpisanom sporazumu kojom se utvrđuju pomorske granice između dvije zemlje na Mediteranu, koji je izazvao proteste Grčke i Kipra (EPA)

Premijer privremene vlade Libije i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdili su više novih međudržavnih ugovora i posvećenost pomorskom sporazumu iz 2019. godine zbog kojeg protestvuju Grčka i Kipar.

AP prenosi da je Erdogan nakon sastanka u Ankari sa libijskim premijerom Abdulom Hamidom Dbeibahom, izjavio da njegova zemlja podržava jedinstvo Libije, njenu obnovu i vojsku, prenosi Tanjug.

Turski predsjednik također je najavio slanje 150.000 doza vakcine protiv COVID-a 19 i opremanje i upravljanje COVID bolnicom u Tripoliju kako bi se pomoglo Libiji da se izbori sa pendemijom.

AP prenosi da su dva zvaničnika potvrdila posvećenost ranije potpisanom sporazumu kojom se utvrđuju pomorske granice između dvije zemlje na Mediteranu, koji je izazvao proteste Grčke i Kipra.

Protest Grčke i Kipra

Te dvije zemlje su osudile sporazum, rekavši da je to ozbiljno kršenje međunarodnog prava kojim se zanemaruju prava drugih zemalja istočnog Mediterana.

“Memorandum o razumijevanju u vezi s pomorskom jurisdikcijom na Mediteranu koji smo potpisali sa našim susjedom Libijom, osigurao je interes i budućnost obje zemlje“, rekao je nakon sastanka Erdogan, navodi agencija.

Libijski premijer također je potvrdio da sporazum služi nacionalnim interesima Turske i Libije, ali je dodao je da je važno započeti dijalog koji će uzeti u obzir interese svih uključenih strana.

AP prenosi da je prethodno Dbeibah rekao da je njegova vlada spremna da uspostavi zajednički libijsko-grčki komitet za nastavak pregovora o postavljanju morske granice između dvije zemlje i razgraničenju ekskluzivne ekonomske zone za prava na eksploataciju nafte i gasa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada