Odgođeno suđenje za smrt Georgea Floyda

Sudski proces protiv bijelog policajca optuženog za smrt Afroamerikanca Georgea Floyda neće početi prije utorka.

Sud je potencijalnim porotnicima prošle godine poslao upitnik na 16 stranica kojim ispituje njihovu upućenost u smrt Floyda 25. maja prošle godine (EPA)
Sud je potencijalnim porotnicima prošle godine poslao upitnik na 16 stranica kojim ispituje njihovu upućenost u smrt Floyda 25. maja prošle godine (EPA)

Američki sudija odgodio je izbor porote u slučaju bivšeg policajca iz Minneapolisa, optuženog za ubistvo nenaoružanog Afroamerikanca Georga Floyda prošlog maja.

Derek Chauvin suočen je sa optužbama za ubistvo, jer je klečao na vratu Floyda više od sedam minuta, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Do odgađanja je došlo jer sudija čeka odluku žalbenog suda o tome može li se dodati nova optužba za ubistvo.

Izbor porote mogao bi da se nastavi najranije sutra ujutro.

Chauvin je optužen je za nenamerno ubistvo i ubistvo drugog stepena. Maksimalna kazna koja mu prijeti je 40 godina zatvora.

Složen izbor porote

Suđenje bivšem policajcu iz Minneapolisa Dereku Chauvinu zbog smrti Georga Floyda počinje u ponedjeljak u Minneapolisu složenim procesom odabira porote.

Sudija je samo za izbor porotnika odvojio tri sedmice, znajući za potencijalne poteškoće u pronalasku nepristranih stanovnika Minneapolisa u slučaju koji je razjedinio državu i čija je žrtva George Floyd postao međunarodni simbol borbe za rasnu pravednost.

Sud je potencijalnim porotnicima prošle godine poslao upitnik na 16 stranica kojim ispituje njihovu upućenost u smrt Floyda 25. maja prošle godine, nakon hapšenja ispred trgovine, prenosi Hina.

Upitnik sadrži pitanja kao što su “jeste li vidjeli snimak njegove smrti?”, “jeste li učestvovali u protestima koji su uslijedili?” ili “šta mislite o pokretu Black Lives Matter?”.

Izbor porotnika

Smrt Floyda snimljena je mobitelom prolaznika, a na snimku se vidi kako Chauvin koljenom pritišće Floydov vrat gotovo devet minuta dok 46-godišnjak govori kako ne može disati.

Snimka se internetom proširila u nekoliko sati i dovela do jednih od najmasovnijih protesta u američkoj historiji.

Očekuje se da će Chauvinovi advokati osporiti izbor porotnika koji podržavaju pokret protiv institucionalnog rasizma u američkom pravosudnom sistemu.

Chauvinova odbrana petnaest puta može odbaciti izbor nekog porotnika bez navođenja razloga, a tužitelji to mogu učiniti devet puta.

Ako bilo koja strana sumnja da je član porote odbačen zbog rase, etniciteta ili pola, od sudije mogu tražiti da presudi suprotno.

Mišljenje pravnih stručnjaka

Dio pravosudnih stručnjaka zabrinut je da među konačnih 12 porotnika i četiri zamjene neće biti Afroamerikanaca i da bi to moglo potkopati povjerenje javnosti u buduću presudu. Oko petina stanovnika Minneapolisa su Afroamerikanci.

“Potrebna nam je porota koja predstavlja raspon pogleda i mišljenja i demografske karakteristike naše zajednice”, rekla je Valerie Hans, profesorica prava sa univerziteta Cornell.

“Trebaju biti uključeni i ljudi koji su možda bili na protestu i imaju razne poglede na povezana pitanja”.

Chauvinu prijeti do 40 godina zatvora, a zbog straha od protesta sudit će mu se u dobro zaštićenoj sudnici. Njegovi advokati tvrde da se on u postupanju s Floydom koristio metodama koje je naučio na obuci.

Floyd je uhapšen zbog sumnje da je koristio krivotvorenu novčanicu od 20 dolara. Obdukcija je pokazala da je njegova smrt dijelom uzrokovana djelovanjem policije, ali i da je on nedugo prije tragedije koristio opijat fentanyl, zbog čega Chauvinovi advokati tvrde da je smrt posljedica predoziranja, piše agencija Reuters.

Izvor : Agencije

Povezane

Više od dvije sedmice nakon što je tokom hapšenja ubijen, pokopan je George Floyd. Sahrana je održana u Houstonu, njegovom rodnom gradu. Porodica, prijatelji i brojni drugi došli su odati počast čovjeku čija je sudbina pokrenula val protesta protiv policijske brutalnosti u SAD-u, ali i diljem svijeta.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO