Treći snažan potres kod Novog Zelanda, naređena evakuacija nekih područja

Potresu magnitude 7,8, u kojem izgleda nije bilo žrtava, prethodila su dva potresa od 7,4 i 6,9 po Richteru u istom području.

Američki seizmološki savez objavio je mapu zemljotresa
Američki seizmološki savez objavio je mapu zemljotresa

Nakon trećeg snažnog potresa u posljednjih nekoliko sati s epicentrom nedaleko od Kermadeca, nenaseljenih otoka u Tihom okeanu koji su dio Novog Zelanda, izdano je u petak upozorenje na cunami, objavile su vlasti.

Potresu magnitude 7,8, u kojem izgleda nije bilo žrtava, prethodila su dva potresa od 7,4 i 6,9 po Richteru u istom području. Zahvatio je regiju hiljadu kilometra od novozelandske obale u 8,28 sati po lokalnom vremenu, prema američkom opservatoriju USGS, prenosi Hina.

Centar za uzbunjivanje na cunami u Tihom okeanu je upozorio na potencijalno opasne valove na Novom Zelandu, Tongi, Samoi, Cookovim otocima, Fijiju kao i u Wallisu i Futuni. Novi Zeland je naredio evakuaciju nekih područja.

Opasnost od potresa

Agencija za vanredne situacije Novog Zelanda je saopćila ranije da postoji opasnost od još potresa na obalnim područjima te ponovo izdala upozorenje na cunami.

Ranije je ukinuto upozorenje na cunami izdato nakon prvog zemljotresa koji je pogodio sjeveroistočnu obalu Novog Zelanda.

Američki seizmološki savez (USGS) objavio je ranije da se ovaj zemljotres desio 180 kilometara sjeveroistočno od grada Gisbornea.

“Svi blizu obale koji su osjetili dug ili snažan zemljotres odmah bi trebali krenuti prema najbližem uzvišenom području ili što dalje prema unutrašnjosti”, saopćila je nacionalna Agencija za vanredne situacije nakon što su stručne službe upozorile na mogući cunami.

USGS je ranije objavio da je zemljotres bio jačine 7.3 stepeni, ali je onda smanjio jačinu na 6.9. Saopćeno je da se desio relativno plitko, na dubini od 10 kilometara.

Američki sistem za upozorenje na cunami predvidio je valove od 0.3 do jednog metra.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO