Kuba počinje vakcinaciju svojom vakcinom Soberana 2

Kuba će vakcinisati 150.000 radnika na prvoj liniji borbe protiv COVID-a 19 u sklopu završne faze kliničkog ispitivanja vakcine.

Kubanske vlasti su najavile da će ove godine vakcinisati cjelokupno stanovništvo jednom od svojih pet eksperimentalnih vakcina (EPA)

Kuba je najavila da će vakcinisati 150.000 radnika na prvoj liniji borbe protiv pandemije u sklopu završne faze kliničkog ispitivanja svog vodećeg kandidata za vakcinu protiv COVID-a 19 – Soberana 2.

Vakcinacija Soberanom 2 počet će danas i bit će vakcinisano medicinsko i drugo osoblje visokog rizika, saopćile su vlasti, prenosi Reuters, piše Tanjug.

“Kuba bi mogla imunizovati 150.000 ljudi odmah od COVID-a 19, jer ispitivanje faze 3 ove vakcine pokazuje da je vrlo sigurno”, napisao je na Twitteru ministar vanjske trgovine i investicija Rodrigo Malmierca.

Soberana 2 je u posljednjoj fazi kliničkog ispitivanja posljednje tri sedmice, koja uključujuje 44.000 dobrovoljaca.

Kubansko regulatorno tijelo za lijekove u četvrtak je također odobrilo drugog kandidata za vakcinu protiv COVID-a 19 za klinička ispitivanja u kasnoj fazi, nazvanog Abdala.

Pet eksperimentalnih vakcina

Kuba prolazi kroz najgori period od početka pandemije nakon otvaranja granica krajem prošle godine.

Otok sa 11 miliona stanovnika svakodnevno registruje 600 do 1.000 novih slučajeva, znatno iznad rezultata ili nekoliko dnevno tokom većeg dijela prošle godine.

Od početka pandemije, zemlja je prijavila 65.000 slučajeva i 387 smrtnih slučajeva, što je jedna od najnižih stopa na svijetu po glavi stanovnika.

Vlada se obavezala da će ove godine vakcinisati cjelokupno stanovništvo jednom od svojih pet eksperimentalnih vakcina u razvoju, navodi Reuters.

Izvor: Agencije