EU će predložiti zakon o digitalnoj zelenoj propusnici

Propusnica kao dokaz da je neka osoba vakcinisana protiv korona virusa, preboljela tu infekciju ili je samo testirana zato što još uvijek nije bila u prilici da primi vakcinu.

Zatvaranje granica i ograničenja putovanja izazvali su neslaganje među zemljama članicama Evropske unije (EPA)

Evropska komisija u martu će raspravljati o zakonu Evropske unije o potvrdama o vakcinaciji protiv korona virusa.

“Ovog mjeseca ćemo predstaviti prijedlog zakona o digitalnoj zelenoj propusnici“, saopćila je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen na Twitteru.

Riječ je o takozvanom Digital Green Passu, kojeg EU želi uvesti kao zajednički certifikacijski sistem koji bi trebao biti uveden u junu ove godine s ciljem osiguranja dokaza da je neka osoba vakcinisana protiv korona virusa, preboljela tu infekciju ili je samo testirana zato što još uvijek nije bila u prilici da primi vakcinu.

Neslaganja zbog zatvaranja granica

Glasnogovornik EK-a Eric Mamer pojasnio je kako će Digital Green Pass sadržavati medicinske rezultate kako bi se olakšalo putovanje unutar EU-a, prenosi Anadolija.

Prijedlog EK-a namijenjen je povećanju utjecaja EU-a na ograničenja putovanja koja su nametnule države članice kako bi suzbile širenje korona virusa.

Zatvaranje granica i razna ograničenja putovanja izazvali su neslaganje među zemljama članicama EU-a, a kritizirala ih je i Komisija.

Izvor: Agencije